Moni ostaa aivan liian ison grillin

Grillin valintaan vaikuttaa syöjien määrä, kokkaajien into ja se, kuinka iso laitos terassille mahtuu. Markku Ropo

Kristiina Poutiainen

Vuosittain noin 50000–60000 suomalaisperhettä on ostamassa grilliä. Grillin osto on kuitenkin oikeasti hankalaa, kertoo Oy FinnFlame Ab:n kuluttajatuotteiden tuotepäällikkö Sami Sinisalo.

–Se olisi kahden tunnin luento. Grillin hankkimiseen vaikuttaa niin moni asia: sijoituspaikka, perheen koko, raha ja haluaako perusgrillaamista vai monipuolista ruuanvalmistusta.

Sinisalon mukaan suomalainen maksaa pääsääntöisesti kaasugrillistään 200–400 euroa. Kalliimpia grillejäkin hankitaan, muttei niin usein. Markkinoilla on Sinisalon mukaan jopa 9000 euron grillejä.

 

Sinisalo helpottaa grillivalintaa ja neuvoo kiinnittämään huomion näihin asioihin:

1) grillin koko

2) valmistusmateriaalit

3) perheen tarpeet.

 

Ostajan on huomioitava tärkein tekijä, eli grillin koko. Mikä on grillauspinta-ala ja mitkä ovat välineen fyysiset mitat, että se mahtuu kodin tai mökin terassille tai grillipaikalle.

Grillipinta-alaan vaikuttaa ruokailijoiden määrä. Esimerkiksi pienperheelle sopii 2–3 polttimen grilli. Se, kumpi valitaan, riippuu perheen rahatilanteesta, eli miten paljon on valmis maksamaan.

Kolmipolttiminen grilli soveltuu Sinisalon mukaan kuuden hengen tarpeisiin.

Jos evästä grillataan nelihenkiselle perheelle ja muutamalle vieraalle, 3–4 polttimen grilli riittää taatusti.

 

Grillien materiaaleissa on pääasiassa neljä vaihtoehtoa: pulverimaalattuja teräsosia, emaloituja teräsosia, ruostumatonta terästä ja valualumiiniosia. Ne kaikki kestävät 5–7 vuotta, joskin emaloidut teräsosat ja ruostumaton teräs kauemmin kuin pulverimaalattu.

–Valualumiinit kestävät pitkälti yli kymmenen vuotta. Ei voi sanoa, että ne kestävät kuitenkaan loppuelämän. Mutta 5–7 vuotta kestävä pulverimaalattukin kelpaa kyllä kaikille perheille. 80 prosenttia markkinoilla olevista grilleistä on niitä.

 

Jos perhe haluaa tehdä grillillään kaiken ruuan, kuten pitsat, erilaisia piirakoita ja leipää, Sinisalo suosittelee grilliä, jossa on suurempi grillauspinta-ala ja ainakin neljä polttimoa.

–Kun opettelee grillin käytön, sillä voi valmistaa kaiken, mitä voi tehdä sähköuunillakin.

Jos perusgrillausta haluaa viedä pidemmälle, valittavana on vartaallisia ja pitsakivellisiä grillejä.

 

Kuopiolainen makkaramestari Mika Puurunen puolestaan suosittelee, ettei grilliä ostettaisi ainakaan värin perusteella. Hänen mukaansa turhakkeita grilleissä nykyään riittää.

–Moni ostaa liian ison. Jenkkityylinen ruokatehdas lötköttää terassilla ja kokki käyttää yhtä kulmaa. Kannattaisi pitää järki päässä ja miettiä, mitä tarvitsee. Hiiligrillillä tulee paras maku ja se on helpoin pitää puhtaana. Monet kokit ja puoliammattilaiset ruuanlaittajatkin puhuvat hiili- tai puugrillin puolesta.

 

Lue yhden pienperheen grillivalintahankaluuksista lauantain Savon Sanomien Koti ja asuminen -erikoislehdestä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut