Lähteä, jäädä, uskaltaa, pelätä. Vapaus ja velvollisuus. Hieman alle kolmekymppinen Emma on isojen kysymysten äärellä. Hän on siivonnut aikansa Kuopion museota, mutta nyt lähtöpäätös on kypsynyt valmiiksi. Tänä yönä hän lähtee.
Mutta pakeneeko Emma itseään? Hänellä on kymmenen vuoden takainen vaikea ensirakkaus edelleen käsittelemättömänä lastinaan.
Emman viimeisenä yönä museo herää henkiin ja esimerkiksi kirjailijat Minna Canth, Juhani Aho ja J. V. Snellman nousevat kertomaan Emmalle omista rakkauteen liittyvistä ajatuksistaan.
–Emme tee draamallista museokierrosta, vaan näytelmä on itsenäinen teos. Se on museota tukeva, ei esittelevä, kertoo Janne Puustinen.
–Toisaalta näytelmä ei toimisi muualla. Se on syntynyt, kirjoitettu ja tehty Kuopion museoon.
Yö rakkauden kaupungissa on Kuopion kaupunginteatterissa harjoittelua tekevän Puustisen ensimmäinen ohjaus ammattiteatteriin. Hän on myös käsikirjoittanut näytelmän.
Puustinen kertoo, että museo valikoitui näytelmän tapahtumapaikaksi keskusteluissa teatterinjohtaja Lasse Lindemanin kanssa. Lindeman halusi nimenomaan soveltavaa teatteria. Museo taas on Puustiselle itselleen mieluinen ympäristö.
–Minulla on ollut peruskoulusta asti luontainen kiinnostus historiaa kohtaan. Tai ei ehkä historiaan sinänsä, vaan sen ja nykypäivän suhteeseen. Mitä museo kertoo meistä nyt? Lisäksi museo on tilallisesti kiinnostava.
Kuopion museosta Puustisella on yksi muisto ylitse muiden.
–Mammutti on vahvin mielikuvani, joka jäi, kun kävin museossa vuosia vuosia sitten. Se on hätkähdyttävä edelleen, vaikka sitä näkee nyt joka päivä.
Puustisella on jo useamman näytelmän kokemus museoon tehtävistä projekteista. Hän on näytellyt sekä Kiasmassa että Espoon Emmassa sekä tehnyt harrastajateatteriohjauksia Poljän kotiseutumuseoon Siilinjärvellä ja Riuttalan talonpoikaismuseoon Karttulassa. Niinpä suuria yllätyksiä näytelmän valmistelussa ei ilmennyt.
–Osasin jo ottaa monia asioita huomioon. Kaikki on edennyt todella sujuvasti.
Sekä museolla että teatterilla oli mielessä selvä kohderyhmä, kun Yö rakkauden kaupungissa -projektia alettiin suunnitella.
–Nuoria ja nuoria aikuisia käy vähän sekä museossa että teatterissa, Puustinen toteaa.
Koska käsikirjoittaja–ohjaaja kuuluu itsekin näytelmän kohderyhmään, hän päätti alkaa tehdä näytelmää itselleen. Tematiikka ja tarina nousivat ensimmäistä kertaa tekemisestä: ensimmäinen oma koti, ensimmäinen opiskelupaikka, ensimmäinen työ, ensimmäinen rakkaus.
–Maailma edellyttää hirveän suurta vastuun ottamista jo nuorena, Puustinen huomauttaa ja jatkaa itsekin olleensa hieman hämmentynyt muutettuaan pois kotoa, että aivanko oikeasti asioista täytyy nyt päättää itse.
Puustinen uskoo kuitenkin, että teksti tarjoaa tarttumapintaa myös vanhemmille katsojille. Ainakin keskustelut työryhmän kanssa ovat hänen mukaansa osoittaneet tämän.
NäyttelijätVirpi Rautsiala, Mikko Paananen, Seija Pitkänen ja Tarmo Valkonen huomauttavat, että Yö rakkauden kaupungissa on todella intiimi kokemus. Yhteen näytökseen otetaan mukaan 15 henkeä ja yleisö on lähellä näyttelijöitä.
Näytelmä kiertää ympäri museota ja käy myös paikoissa, joihin yleisö ei normaalisti pääse – museon kulisseissa siis.
Emmaa näyttelevä Rautsiala toteaa, että oma haasteensa on pitää katsojien mielenkiintoa yllä poikkeavassa ympäristössä.
–Täytyy pitää huolta siitä, että ihmiset myös seuraavat, eivätkä jää mieluummin katsomaan täytettyä sutta.
Yö rakkauden kaupungissa saa ensi-iltansa Kuopion museossa (Kauppakatu 23) 13.3. klo 18.30.