Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaiva siemenpussit esiin nyt ja täydennä taimilla

Luulisi leudohkon talven miellyttäneen puutarhureita, mutta ei. Auringon puutteesta tulee noottia.

–Mieluummin pakkasta yöllä ja päivällä aurinkoa kuin nollakeliä vuorokaudet ympäriinsä. Kasvu on ihan erilaista auringolla kuin keinovalossa, selvittää puutarhuri Sami Heimonen.

Auringon lämpö tuntuu sisällä kasvihuoneissa heti, mutta jos sitä ei ole, joudutaan sekä valottamaan että lämmittämään päivälläkin. Myös kosteuden poistoa tarvitaan enemmän, ja kaikki maksaa.

Heimosen Puutarhalla Kuopion Pelonniemessä automatiikka huolehtii jatkuvasti, että ilmasto on kasveille sopiva.

Lämmitys reagoi lähes heti, kun aurinko tulee esiin pilven takaa. Myös kosteus pysyy vakiona. Kastelu hoituu altapäin: kapillaari-ilmiön ansiosta kukat juovat tarvitsemansa.

Kotipuutarhureille Heimosen viesti on, että nyt on oikea aika vaihtaa mullat ruukkukasveille ja kaivaa siemenpussit esiin.

–Voihan sitä kasvattaa vaikka osan kukista tai hyötykasveista siemenistä, ja hankkii sitten kaupasta täydennystä taimina. Kasvua on aina mukava seurata.

Puutarhuri Ari Heikkinen kasvattaa Heikkisen kukkatarhalla Vehmasmäessä muun muassa orvokit siemenistä asti. Hänen mukaansa kotipuutarhurikin ennättää vielä kylvää orvokinsiemeniä kesää varten parin viikon ajan.

Orvokin itämisaika on 4–5 vuorokautta. Se on pidettävä idätysajan pimeässä.

–Meillä peitellään idätysalustat mustalla muovilla.

Heti itämisen jälkeen valoa pitää olla reilusti, muuten orvokki venyy liikaa. Kasvulamppu on välttämätön apuväline. Kastelun täytyy olla tasaista ja kasvualustan ilmava.

Itämisaikana lämpötilan on oltava yli parikymmentä astetta, mutta heti ruukuttamisen jälkeen lämpötilaa on laskettava reiluun kymmeneen asteeseen. Lämpötila vaikuttaa siihen, että taimesta tulee puutarhurikielellä kompakti.

Orvokki kannattaa viedä ulos heti kun mahdollista

–Orvokki on vähän konstikas kotikasvatettava, sen sijaan samettikukan kasvatus onnistuu helpommin, vinkkaa Heikkinen.

Samettikukan siemenet ennättää kylvää vielä huhtikuulla.