Marianna Kurtto: View-Master

WSOY 2012. 85 s.

Marianna Kurton kirjan runoilija rikkoo jäähän oven ja nousee tarkkailemaan, kuinka hänen havaintonsa havaitsevat häntä – kuten eläimet, kaupunki, kahvikuppi. Runot muistuttavat monesti kinoteatteria, jossa katsoja ja elokuva vaihtavat paikkoja niin, että elokuva katsoo katsojaa. Filmi – tai View-Master -kuvien sarja näkymineen – kommunikoi runoilijalle hänen omilla mielikuvillaan.

View-Master -laitteessa kuvat ovat oikeasti seisahtuneita rainoja, mutta Kurton kirjan sanat käyvät aika vilkkaina. Usein kieliopilla tai typografialla leikkivät lyyriset huomiot ja hitaampi runokieli vuorottelevat. Ironisia ja vastakohtaparadokseja viliseviä havaintoja leimaa verevä katsanto. Kieli on fyysisin vaikutelmin tarttuvaa.

Runoilija on kuin elokuvansa tai kolmiulotteisen katselulaitteensa ja yhtä kaikki runojensa, View-Masterin, piirittämä.

”… Napa tykkää kahvilasta jossa suklaa. Tuntuu keski-eurooppa eikä tarvitse esittää. On luonnollista nauttia leivoksen oheen kahvi. Konvehtikin tietää sen.”

Kun kuvat havainnoivat, tekevät ne sen suhteessa runoilijaan. Vuorovaikutus edellyttää häneltäkin toimintaa. ”… On niin hyvä kun voi tehdä jotain, tuntea kättensä liikkuvan takovan jotain … Tunnelma syntyy kun on sinistä, pulssi käy tasasta ja ompelukone peuhaa.”

Kurton runot ja proosarunot sisältävät yllättäviä rinnastuksia, kirjavia ja myös lähi-ihmissuhteesta kimpoavia näkymiä. Hento levottomuus ei karkota. Päinvastoin.

View-Master katsoo myös lukijaa. Kokoelmalle ominainen huumori pomppaa omalla laillaan esiin vallankin viidakkoaiheissa, säerunojen keikkuvissa riveissä ja hyppelehtivissä sanoissa eläinten seurassa.

Helsinki puolestaan esittäytyy tuttujen matkailukohteiden kautta – jälleen kuin filmisarja, joka sekin luo näkymistä subjekteja: ”… Joskus museo sulkee / silmät, narikka solmii kengät / ja lähtee pois.”

Teppo Kulmala

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut