Stephen King - Pimeä yö, tähdetön taivas

Kauhukirjailija Stephen King on parhaimmillaan novelleissa. Kingin romaaneilla on ollut paha tapa rönsyillä, sivuja elävöitetään toisinaan päämäärättömillä jorinoilla tarinan henkilöiden arjesta. Viime vuoden suomennos Kuvun alla oli peräti 1100-sivuinen järkäle.

King on kiistatta idearikas kirjailija. Novelleissa hän pääsee suoremmin asiaan, ilman loputonta vaikkakin tarinaa todentuntuisemmaksi tekevää maalailua. Pimeä yö, tähdetön taivas kertoo neljä tarinaa, jotka sitoo yhteen koston ja tilinteon teema. Tarinoiden päähenkilöt ovat myös kaikki enemmän tai vähemmän vedenjakajalla elämässään. Kumman polun kukin valitsee, ja mitä siitä seuraa?

1922 vie suurta lamaa edeltäneeseen Yhdysvaltain Keski-Länteen, keskelle onnettoman tilallisen traagista perhe-elämää. Iso kuski taas kertoo rutiineihin luutuneen keski-ikäisen kirjailijanaisen selviytymistarinan, kun eräs oikoreitti osoittautuu kohtalokkaaksi.

Tarinoista fantastisin on Kahden kauppa, jossa syöpäsairas saa uuden tilaisuuden, mutta kaikella on hintansa. Onnistunut avioliitto tarjoaa vaihtoehtoisen kulman väkivaltarikollisen perheeseen.

Pimeä yö, tähdetön taivas on oivallinen muistutus Kingin tarinoijan taidoista. Novellien aiheet ovat kiintoisia, jopa tuoreita. Kertomusten päähenkilöt ja juonikoukut ovat toisaalta tutun kingmäisiä, mutta kerronnan samanaikainen yksityiskohtaisuus ja vaivattomuus tekee tästä neljän tarinan makaaberin viihdyttävän paketista, jonka haluaa ahmaista kertaheitolla.

Petja Savoila

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut