Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyiset krematoriot eivät riitä

Tuhkausten lisääntyminen nostaa painetta rakentaa uusia krematorioita ja kunnostaa nykyisiä, sanoo pääsihteeri Matti Karjalainen Suomen hautaustoiminnan keskusliitosta.

– Aika monen nykyisen krematorion ikä on sellainen, että uunit on uusittava, Karjalainen sanoo.

Esimerkiksi Kuopion seurakunnat rakentaa parhaillaan krematorioon uutta uunia, joka otetaan käyttöön ensi vuonna.

Krematoriohankkeet ovat seurakunnille isoja mutta välttämättömiä satsauksia. Kuopion krematorion laajennukseen on varattu tälle vuodelle miljoona euroa. Tampereen seurakuntayhtymä rakentaa parhaillaan Vatialan hautausmaalle uutta krematoriota, jonka kustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa. Kaupungissa on jo ennestään kaksi laitosta.

Viime vuonna Suomessa kaikista hautauksista 41 prosenttia oli tuhkahautauksia. Myös Kuopiossa tuhkattujen vainajien osuus oli 41 prosenttia. Helsingissä peräti neljä viidestä vainajasta tuhkattiin.

Kaupunkien ja maaseudun hautauskäytännöissä näkyy selvä ero: tuhkaukset ovat selvästi yleisimpiä suurissa kaupungeissa. Karjalainen arvelee, että ero johtuu erilaisesta hautausperinteestä. Maaseudulla vainajat haudataan usein vanhoihin sukuhautoihin.

Lähellä sijaitseva krematorio voi nostaa tuhkausten määrää nopeastikin myös maaseudulla. Sama vaikutus on erillisillä muistolehdoilla tai uurnahauta-alueilla, joita seurakunnat ovat rakentaneet hautausmailleen ahkerasti.

Lue lisää tuhkahautauksesta lauantain Savon Sanomista.