Tutkijat: Kiinan talous ohi Yhdysvaltojen vuonna 2017

STT

Hurjaa vauhtia kasvavan Kiinan talous nousee jo lähivuosina suuremmaksi kuin Yhdysvaltain talous. Useiden tutkimuslaitosten ennusteiden perusteella Kiinan ostovoimakorjattu bruttokansantuote ohittaa Yhdysvaltain bruttokansantuotteen todennäköisesti vuonna 2017.

Ennusteiden perusteella Kiinan bruttokansantuote nousee vuonna 2020 hintatasojen erot tasaavilla valuuttakursseilla mitattuna myös Euroopan unionin bruttokansantuotetta suuremmaksi. Kiina on silloin maailman suurin talous.

Euroopan unioni on tällä hetkellä maailman suurin talous sekä käyvillä valuuttakursseilla että ostovoimapariteetilla mitattuna. EU:n ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli IMF:n mukaan viime vuonna 15 821 miljardia ppp-dollaria. USA:n bruttokansantuote oli 15 094 miljardia ja Kiinan 11 300 miljardia ppp-dollaria.

Suomi oli ostovoimavertailun perusteella 54. suurin talous viime vuonna.

Ppp- eli kansainvälinen dollari on hintaerot tasaava vertailuvaluutta. Ostovoimapariteetti tarkoittaa, että sillä saa saman määrän tuotteita vertailumaissa. Se on siksi markkinakursseja parempi elintason mittari.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut