Sateinen alkuvuosi pidensi kelirikkoaikaa

Jarmo Väisänen niitti keskiviikkona Lapinlahdella tien vartta. Kai Jäderholm

Asta Tenhunen

Sateinen alkuvuosi lisäsi kelirikkovaurioita ja pidensi kelirikkoaikaa laajalti koko Suomessa.

Lisäksi kosteat lämpimät viikot ovat saaneet heinikot kasvamaan niin, että esimerkiksi Kuopion seudulla pääteiden varret joudutaan niittämään tänä kesänä kahdesti viimevuotisen yhden niittokerran sijaan.

Tienhoitajien mukaan sateiden alkuvuoden vaikutukset näkee selvästi työmäärässä. Märkä alkuvuosi on näkynyt etenkin sorateillä.

–Kelirikkovaurioita oli tänä keväänä normaalia enemmän ja pidempään johtuen keskimääräistä hitaammasta tiestön kuivumisesta, Savon Kuljetuksen infrapalveluiden toimialajohtaja Ari Jaakkonen kertoo.

Jaakkosen mukaan urakoitsija pääsi poistamaan viimeiset kelirikosta varoittavat liikennemerkitkin Kuopion ja Nilsiän seuduilta vasta juhannuksen jälkeen.

Kelirikko tarkoittaa käytännössä usein sitä, että tiellä voi ajaa vain nopeusrajoitusta alempaa vauhtia tiellä olevien heitteiden ja kuoppien takia. Lisäksi kelirikko rajoittaa raskaan kaluston kuten esimerkiksi puukuljetusten liikkumista vaurioteillä.

Vasta nyt heinäkuussa sorateillä päästään sorateiden ojitusten kunnostuksiin, joiden tarkoitus on tulevina syksyinä ja keväinä vähentää teiden kelirikkovaurioita.

Viime syksyn ja koko tämän vuoden ajan vettä on tullut Suomen ympäristökeskuksen mukaan harvinaisen paljon etenkin maan keski- ja itäosissa.

Esimerkiksi Vuoksen vesistöalueella tammi-kesäkuun sademäärä, 330 millimetriä, jäi vain millimetrin päähän koko satavuotisen havaintojakson ennätyksestä.

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut