Verkkokommentti: Meteorologit ovat parempia kuin koskaan - toimittajat eivät

Lari Vesander

Ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita säästä, mutta viime vuosina tämä innostus on noussut Suomessa uudelle tasolle. Säästä on tullut uutinen. Varsinkin iltapäivälehdet ovat tehneet pitkistä ennusteista isoja otsikoita, jotka on usein nostettu lööppiin asti.

Näissä jutuissa tehdään usein suurimmat asiavirheet, joita ei koskaan korjata. Tilalle tulee vain uusi otsikko, jossa sanotaan jotain yllätyskäänteestä. Ennen yllätyskäännettä sanottiin saderintamaksi.

Ainut oikaisu, joka sääjournalismissa tehdään on seuraavana päivänä julkaistava uusi ennuste.

Tästä kaikesta on turha syyttää meteorologeja. Sääennustajat tekevät parempaa työtä kuin koskaan. Ennusteet ovat tarkempia, ja suuret sääyllätykset harvemmassa kuin aikaisemmin.

Eikä tämä osumatarkkuus ole noussut meteorologeilla edes hattuun. Päinvastoin. Sääennustajat muistuttavat auliisti, että kyse on ennusteista ja kertovat kysyttäessä vielä osumistodennäköisyydenkin.

Sään ennustaminen toimii kuin mikä tahansa tiede. Kun siinä saadaan parempaa uutta tietoa, se korvaa vanhan. Tämän takia sääennusteita muutetaan.

Itse asiassa sääennusteet kertovat pienoiskoossa sen, mikä tieteessä on niin hienoa. Siinä tarkoituksena ei ole saada kaikkea alusta saakka oikein. Sitä toki yritetään, mutta se ei ole välttämätöntä. Tiede ei ole mikään mielipidemittelö, jossa pitää olla aina ja alusta asti oikeassa. Juuri siksi se päätyy niin usein oikeaan lopputulokseen.

Tiedotusvälineistä ei voi aina sanoa samaa. Median sääjutut (mukaan lukien tekemäni sääseuranta) ovat tieteestä tehtyjä viihdejuttuja. Niiden lopputulos miellyttää harvemmin niitä, jotka ovat asiaan oikeasti vihkiytyneitä.

Tästä syystä osa meteorogeista ei ollut erityisen riemuissaan, kun kerroin heille juttuideastani ja kysyin tuoretta pitkän ajan ennustetta.

Eräs meteorologi sanoi jopa, että viikon päähän ulottuvat ennusteet ovat lähes puhtaasti viihdettä.

- Pitkät ennusteet perustuvat suoraan malleihin. Sellaista fakiiria ei olekaan, joka osaisi viikon päähän ulottuvalle ennusteelle mitään tehdä, hän totesi.

Erityisen huonosti pitkät ennusteet sopivat Suomen leveyksille. Täällä kuurosateet voivat tehdä kesällä tarkan säänennustamisen muutaman päivän päähän lähes mahdottomaksi. Talven paukkupakkasilla lämpötila taas saattaa vaihdella parin kilometrin sisällä helposti kymmenenkin astetta.

Mistä tiedän tämän kaiken? Meteorologit kertoivat. Ja jos rehellisiä ollaan, niin se tuntui paljon tärkeämmältä tiedolta kuin huomisen tai ensi viikon sää.

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut