Tiina Raevaara - Eräänä päivänä tyhjä taivas

TIINA RAEVAARA Eräänä päivänä tyhjä taivas Teos 2008, 247 s.

Sadun, science fictionin ja fantasian genreistä ammentavan Tiina Raevaaran (s.1979) esikoisromaani vie lukijansa sujuvan kerronnan kera alkumetsän kätköihin. Eräänä päivänä tyhjä taivas tarjoaa ravisuttavaa mietittävää.

Kirjan jälkimaku onkin vaikuttavampi kuin tarina sinänsä.

Kirjassa tuhon kuvat limittyvät muistin alati kiehtovaan teemaan. Muistia on monenlaista; henkilökohtainen yhdistyy historialliseen ja geneettiseen. "Ihminen on yhtä kuin muistonsa - kuka minä olen?".

Kirjan päähenkilö todistaa tekstin uudessa aikatasossa omien muistojensa vääristyneitä toisintoja.

Talo meren rannalla jää lukituksi Kauko Röyhkän laulun pojalta, kun taas Raevaaran romaanissa talo metsän keskellä aukenee aikuiseksi kasvaneelle tytölle. Silti kyse ei ole utopiasta vaan dystopiasta. Menetetty palaa - mutta onko menetetty kaikki?

Metsän psykoanalyyttinen ulottuvuus on tätäkin tekstiä lukiessa tulkinnallisesti väistämätön.

Feminiinisyyden metsä, jossa tytär jäljittää kadonnutta äitiään, virittää symboliikkansa satujen aihegalleriasta, ja isään jatkuva painajaismainen problematiikka tuo kerrontaan kokonaisen patriarkaalisen lain järjestelmän.

Vaikka napakampi rakenne olisi ollut ehdottomasti eduksi, on romaani tematiikaltaan tärkeä puheenvuoro yhteisen maailmamme puolesta.

REIJA PALTTALA

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut