Savon suojelijat

Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmainen, 41, kertoo, että vartiokoiratoiminta on yrityksen uusi kehityskohde.

- Meiltä on menossa jo toinen koira tasontarkastukseen poliisikoiralaitokselle. Ensimmäinen on ollut käytössä kolme vuotta, hän sanoo.

Vartijan koira ei ole varsinainen voimankäyttöväline. Kolehmainen korostaa, että sen tehtävänä on ihmisten etsiminen, ilmaiseminen ja ohjaajan puolustaminen.

- Kun laki yksityisistä turvallisuuspalveluista korvasi vanhan vartioimisliikelain, maasta katosi 250 vartiokoiraa. Nykyisillä, virkakoirien säädöksiin vertailukelpoisilla vaatimuksilla on hyväksytty koko maahan alle kymmenen koiraa, hän selvittää.

Koirat oli vanhan lain aikaan käytettävä kokeessa, jonka läpäisyyn melkein riitti vain tulo luokse. Koirien varsinainen työkoulutus joko puuttui tai oli hyvin kirjavaa. Myöskään koirien ohjaajia ei koulutettu.

- Koira ilmaisee luotettavasti piiloutuneen ihmisen sellaisissa tilanteissa, joissa ihminen tai valvontatekniikka eivät pysty varmistamaan, onko paikalla ihmisiä, Kolehmainen toteaa.

- Toisen koiran ansiosta yhtiöön saadaan jo hyvä kattavuus; useimmiten koira saadaan tarvittaessa paikalle nopeasti. Asiakkaat ovat ottaneet koiran hyvin vastaan, hän arvioi.

Kuopion Vartiointipalvelu on perustettu 1993. Perustaja Mika Kolehmaisen lisäksi yrittäjiä ovat Teemu Rissanen, Petri Pellinen ja Sami Korhonen. Yrittäjien lisäksi töissä on 16 henkeä.

- Muut kuin minä on kutsuttu osakkaiksi työssä annettujen näyttöjen perusteella, Kolehmainen sanoo.

Yrityksen liikevaihto on noin 950 000 euroa vuodessa. Vuosittainen kasvu on ollut viitisen prosenttia. Liikevoitto on ollut verojen jälkeen 5-7 prosenttia.

- Teemme vain kannattavaa työtä. Tienaamme tällä työllä kohtuullisesti. Sisään tulevasta rahasta pannaan merkittävä osa tuotekehitykseen, koulutukseen, testaukseen ja kalustoon, Kolehmainen toteaa.

Ajantasalla onkin pysyttävä, sillä kokemus on osoittanut, että Suomessakin voi tapahtua mitä tahansa.

Tuusulan Jokelan koulusurmat järkyttivät viime marraskuussa maailmaa. Koulun oppilas Pekka-Eric Auvinen ampui koulussa kahdeksan henkeä ja itsensä.

- Yhteen pelastussuunnitelmaan jo kirjoitin joukkomurhan yhtenä mahdollisena riskinä, Kolehmainen toteaa.

Silmitön, järjetön väkivalta on uhka, joka turvallisuusalalla on pyrittävä ottamaan huomioon.

Perjantaina 11. lokakuuta 2002 noin kello 19.35 Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Kauppakeskus Myyrmannissa räjähti pommi, joka tappoi seitsemän ihmistä, 80 loukkaantui.

Pommi-iskun tekijäksi varmistui vuonna 1983 syntynyt vantaalainen Petri Gerdt, joka menehtyi ilmeisesti vahingossa pommia asettaessaan. Myöhemmin epäiltiin, että hän oli suunnitellut pommikampanjaa.

Kolehmainen korostaa kuitenkin, että turhia pelkoja ei pidä lietsoa, koska Suomi on tavallisesti rauhallinen paikka asua ja työskennellä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut