Cormac McCarthy - Tie

CORMAC MCCARTHY Tie Suom. Kaijamari Sivill. WSOY 2008. 245 s.

Amerikkalaisen Cormac McCarthyn (s. 1933) kolmas suomennettu romaani Tie (The Road, 2006) on kirjallisuuden lajityypillisenä ilmiönä haastava ja monitulkintainen. McCarthy koettelee kirjallisuuden perinteisiä raja-aitoja ja laventaa samalla omaa kirjailijakuvaansa.

Tien alkuasetelmassa on runsaasti makaaberia kauhua George A. Romeron kauhuelokuvan Elävien kuolleiden (1968) yön tapaan. Tietty populaarikulttuurin ilmiöiden hedelmällisyys kaunokirjallisuudelle on Tie-romaanin haastava lähtökohta.

Mutta McCarthyn romaanissa edetään myös Samuel Beckettin ja José Saramagon modernin ja pelkistetyn eksistentiaalisen ihmiskuvauksen suuntaan unohtamatta Raamatun apokalyptisiä näkyjä ja amerikkalaisen kirjallisuuden syvän etelän perinnettä, esimerkiksi William Faulknerin ja Flannery O'Connorin väkivallan ilmapiiriä tihkuvia tekstejä.

Tie-romaanissa "maailmaan heitetyt" isä ja poika vaeltavat pimeän ja tuhkan peittämän maiseman halki. Aika on pysähtynyt johonkin koko sivilisaation tuhonneeseen, suuren katastrofin jälkeiseen hetkeen.

Kaikesta runsaudesta, aineellisesta ja henkisestä pääomasta on jäljellä vain rippeitä, satunnaisia tavaroita, maamerkkejä kulutusyhteiskunnan elämäntavasta. Kaupungit, talot, sillat, koko infrastruktuuri on romahtanut. Ihmiset ovat palautuneet barbarian asteelle. Ihmissyönti on aina mahdollista.

Isän ja pojan kokema katastrofi on samalla kertaa globaali ja yksityinen asia. Pojan raskaana oleva äiti on päätynyt maailman tuhon kynnyksellä itsemurhaan. Eksistentiaalinen kauhu on romaanissa sekä ulkoinen että sisäinen rakennetekijä. Ne rinnastuvat ja lomittuvat toisiinsa. Tämä jännite on romaanissa erittäin vaikuttava ja merkityksellinen ulottuvuus.

McCarthyn kirjassa on määritelmä, joka kuvastaa erinomaisella tavalla tämän merkittävän ja intensiivisen romaanin poikkeuksellista kerronnallista näkökulmaa: "Huominen ei varautunut ihmisiin. Se ei edes tiennyt että niitä on olemassa". Romaanista on paraikaa valmistumassa myös elokuva.

HANNU WAARALA

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut