Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armas Alvari & Jarkko Tontti (toim.) - Miehen rakkaus

ARMAS ALVARI & JARKKO TONTTI (TOIM.) Miehen rakkaus Gummerus 2008. 255 s.

Jo kirjan nimi Miehen rakkaus herättää tunteen, vaivaantumisen tai ärsyyntymisen, orastavan kiinnostuksen tai palavan halun paljastaa itsestään kaiken. Myös kertomuskokoelman neljätoista mieskirjailijaa kulkevat kukin omia reittejään aiheeseen.

Entä miten tarinoiden päähenkilöt toimisivat illan kähmeessä baaritiskillä, kun tehtävänä on antaa ja saada rakkautta?

Jarkko Tontti istuttaa ensimmäiseksi baarijakkaralle perisuomalaisen tekojen miehen, sen tavallisen tapauksen, joka vääntää "R-sanan" suupielestään harvoin. No, yksikin kerta riittää vihille saakka. Heitä on paljon.

Viereen marssii Juha Hurmeen alfauros, joka pamauttaa erärinkkansa tiskiin. Siinä seisoo hieltä haiseva suoran puheen mies. Mielessä pyörii yksi asia. Sarkahousupaholaisen rehellinen rivous herättää luonnollisesti pahennusta - ja yhtä paljon vastustamatonta halua. Seuraa löytyy aina.

Nuoren miehen kiima ottaa enemmän kuin antaa. Siksi nuoret naiset kiinnostuvat vanhemmista miehistä. Matti Röngän kirjallinen henkilö, parisuhteilla ja eroilla koulittu mies vetoaa juuri aikuisen varmuudella ja elämänkokemuksella. Hän ymmärtää niin rakkauden lahjan kuin taakan. Annettavaa on yllin kyllin, jos peliin enää vaivautuu.

Kun vuosia karttuu, itsetietoisuus kypsyy. Riku Korhosen tapaus on keski-ikää ylittävä mies, realisti, joka tajuaa elinkaarensa kääntyvän ehtoopuolelle ja tuntee nahkansa nahistuvan. Onneksi on edes menneitä rakkauksia muisteltavana.

Ironiaa illanviettoon tuo Tomi Kontion taisteleva pariskunta: ryhditön ja hissukka mies yrittää suitsia väkivahvaa, rääväsuista akkaansa. Överiksi vetää myös Hannu Raittila. Hän lataa tiskiin lööppikamaa eli kanamaisen julkkisbimbon, joka haluaa väkisin pariutua ammattijääkiekkoilijan kanssa.

Antti Nylénin ja Armas Alvarin älykköpojat ovat niitä, jotka parin kaljan jälkeen purkavat elämänfilosofiaansa kaikille vierustovereille. Runotytöt huokailevat: voi kuinka viisaita sitaatteja, miten kauniisti formuloituja ajatuksia! Nylén rohkenee luennoimaan myös miesten välisestä rakkaudesta - tietenkin vain henkisellä tasolla.

Suurin osa miehistä ei tee itsestään numeroa. He pysyvät nurkissa, odottavat ja tarkkailevat. Rakkauden tarve on valmiiksi ladattu.

RISTO LÖF