Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Jukka Patrakan kolumni Renessanssinero Leonardo da Vinci saapuu Kuopioon

Mikä on mielestäsi merkittävin taideteos, jonka haluat nähdä elämäsi aikana?

Moni vastaa sen olevan Mona Lisa. Kyseinen maalaus on Pariisin Louvressa kunniapaikalla – vartioituna ja luodinkestävän lasin takana.

Miljoonat ihmiset tulevat vuosittain katsomaan tätä mestariteosta, jonka arvo on mahdollisesti pari miljardia euroa.

Pariisissa Mona Lisaa ei pääse ihmettelemään läheltä. Jos pääsisi, silloin huomaisi paremmin utuisen maalausjäljen ja eri värien pehmeän sekoittumisen toisiinsa.

Savolaiset saavat pian nähdä korkealaatuisen maalauskopion tästä taulusta. Italiassa valmistetun kopion värit ovat mahdollisimman lähellä alkuperäisteosta.

Kopio on mukana muotokuvagalleriassa, joka on osa kansainvälistä L3Donardo da Vinci -kiertonäyttelyä. Suomessa näyttely on esillä ensimmäistä kertaa Kuopion museon ja kaupunginkirjaston yhdistävässä Kantissa, josta osa avautuu yleisölle 19. helmikuuta (SS 11.12.).

Tähtäimessä on jopa muiden planeettojen asuttaminen.

Leonardo da Vinci (1452-1519) oli italialainen tieteilijä, keksijä, taidemaalari, insinööri, matemaatikko, muusikko, kirjailija ja filosofi.

Kuopioon on mahdotonta saada lainaksi yhtään tämän todennäköisesti maailmanhistorian suurimman neron alkuperäistyötä, mutta hänen suunnittelemistaan laitteista on esillä niiden pienoismalleja.

Leonardo da Vinci oli tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka piirsi suunnitelmia lentokoneesta ja helikopterista. Hän hahmotteli myös muun muassa sukellusvenettä ja -pukua, sarjatulella ampuvaa kanuunaa, robottia ja laskukonetta.

Näyttelyn yhteyteen suunnitellaan työpajoja, joissa lapsia ja nuoria opastetaan ajattelemaan luovasti ja olemaan oman elämänsä leonardoja.

Vuosituhansien aikana on keksitty paljon ihmiskuntaa hyödyttäviä asioita kuten kirjoitustaito, pyörä, sähkö, höyrykone ja rokotukset. Mutta löytyykö nykyajasta ketään, josta voi puhua samassa yhteydessä kuin renessanssin aikaisesta keksijä-taiteilija-tutkijasta?

Ainakin Etelä-Afrikassa syntynyt Elon Musk on jo näyttänyt, miten paljon yksi ihminen ehtii saada aikaiseksi. Hän kurottaa Marsiin saakka.

Musk oli mukana perustamassa SpaceX:ää, jossa hän toimii pääsuunnittelijana. Yhtiö on kehittänyt uudelleenkäytettäviä raketteja. Tähtäimessä on jopa muiden planeettojen asuttaminen.

Autonvalmistaja Teslan kurssinousu teki yhtiötä johtavasta Muskista maailman rikkaimman ihmisen tammikuussa. Teslasta on tullut kulttiyhtiö, ja monet sijoittajat vertaavat Muskia Applen perustajaan Steve Jobsiin.

Musk on kiinnostunut myös päästöttömän energian kehittämisestä. Ehkä hän luo mestariteoksensa juuri tässä tavoitteessaan.

Kirjoittaja on uutistoimittaja