Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukin kokemus auttoi voittoon jääveikkauksessa

Savon Sanomien perinteinen jääveikkaus Savon järvien jäätymisestä oli taas kerran varsin oikukas, kun osa järvistä jäätyi joulukuun alun pakkasilla ja loput vasta uudenvuoden jälkeen seuranneen kylmän aallon myötä. Kahden pakkasaallon välissä oli neljättä viikkoa kestänyt lämpimämpi jakso. Se ei kuitenkaan sulattanut jo syntyneitä jääkatteita, kun säätila pysytteli kuitenkin nollan tuntumassa eikä aurinkokaan päässyt lämmittämään paksun pilviverhon lävitse.

Näin tarkimpaankin veikkaukseen tuli viidestä järvestä heittoa kaikkiaan 311 tuntia eli pyöreästi kolmetoista vuodokautta. Voiton korjasi nuori kuopiolainen Oona Lajunen, joka taannoin siirtyi töihin pääkaupunkiin.

Veikkaukseen hän osallistui vasta ensimmäisen kerran, mutta lähti kisaan kuitenkin hyvistä asemasta.

– Sain apua ukiltani, joka tietää paljon näistä asioista. Hän kertoi esimerkiksi aiempien vuosien tietoja, ja sen perusteella sitten tein lopullisen veikkaukseni, Oona kertoi.

Kuopiosta tuli myös toiseksi paras veikkaus. Seija Koikkalaisen yhteistulos oli 435 tuntia eli kuusitoista ja puoli vuorokautta. Eroa voittajaan kertyi näin ollen reilut kolme vuorokautta. Kaksikko erottautui selvästi muusta joukosta, sillä kolmanneksi tarkimmin veikanneen siilinjärveläisen Riitta Kaijomaan tulos oli jo 642,5 tuntia. Hänen perässä käytiin tasaista kisaa, sillä alle 700 tunnin heittoon neljä muuta osanottajaa.

Jatkuvat uutiset ilmaston lämpenemisestä ovat vaikuttaneet ilmiselvästi myös Savossa, sillä varsin yleisesti järvien uskottiin jäätyvän joulukuun puolella, vaikka joskus aiempina vuosina pienimmät järvet ovat saaneet katteensa jo lokakuun lopulla.

Erikoista oli, että viidestä veikattavasta järvestä eteläisin ja pohjoisin jäätyivät saman päivän nimiin ja jopa liki samoihin aikoihin. Joulukuun 9. päivän vastaisena yönä umpeutui Pieksämäellä Pieksänjärvi klo kolmen aikoihin ja Iisalmessa Porovesi noin tuntia myöhemmin. Tuusniemellä maakuntajärvi Juojärvi sai peittonsa kirkonkylän edustalla nelisen päivää myöhemmin 13.12. klo 18.

Toinen erikoisuus oli tällä kertaa, että myös kaksi viimeisintä veikkauskohdetta joutuivat antamaan periksi talvelle samana päivänä, loppiaisaattona 5.1. Kallaveden kirjasi Kuopion kaupungin satamatoimisto jäätyneeksi yöllä klo neljän jälkeen ja neljää tuntia myöhemmin sama tapahtui Suonenjoella Suontienselällä.

Heti paukkupakkasten perään alkaneitten lumisateitten vuoksi jääpeite on kuitenkin paikoin yhä varsin hauras ja yllätyksellinen, kuten eri puolilta maakuntaa on uutisissa kuultu. Todennäköistä on, että jäät eivät tänä talvena juuri vahvistunekaan teräskuntoon, jonka seurauksena sulaminen tapahtuu varsin sukkelasti.

Voittaja palkitaan tavan mukaan 200 euron, kakkonen 100 euron ja kolmonen 50 euron lahjakortein. Viidelle seuraavalle on luvassa tavarapalkinnot, ja ne saavat Jani Lajunen, Anna K. Kinnunen, Armo Airaksinen, Pulmu Väänänen ja Ilkka Seppälä. Väänänen on Liperistä, kaikki neljä muuta Kuopiosta.

Oikaisu lauantaina 23.1. julkaistuun juttuun jääveikkauksesta