Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Joukkorokotukset käynnistyvät helmikuussa Varkaudessa ja Joroisissa – liikkeelle lähdetään yli 80-vuotiaista

Vakavan koronataudin riskiryhmää ja yli 70-vuotiaita päästään Varkaudessa ja Joroisissa rokottamaan helmikuussa, todennäköisesti viikolla kuusi tai seitsemän.

– Tarkka ajankohta riippuu siitä, miten rokotteita saadaan, Varkauden vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Reetta Kettunen toteaa.

Rokottaminen aloitetaan yli 80-vuotiaista ja siirrytään sitten 70–80-vuotiaisiin. Ikäryhmiä rokotetaan limittäin muiden riskiryhmään kuuluvien kanssa.

– Ajanvarauskirjaa avataan tietylle joukolle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti.

Varkaudessa joukkorokotuksiin varataan kirjaston Ankkuri-tila, johon tulee kolme rokotuspistettä. Joroisissa rokotukset annetaan terveysasemalla.

Kutsuja rokotukseen ei lähetetä, vaan ajan varaamisesta rokotusta varten on jokaisen huolehdittava itse, kun oman ryhmän vuoro tulee.

Tarkka ajankohta riippuu siitä, miten rokotteita saadaan.

– Pyrimme tiedottamaan mahdollisimman laajasti verkossa ja sanomalehdissä, Kettunen lupaa.

Vanhimmille ikäryhmille postitetaan todennäköisesti myös kotiin kirje, jossa rokotuksesta ja ajanvarausmenettelystä kerrotaan.

Koronarokotusta varten otetaan käyttöön sama sähköinen ajanvaraus, jota Varkaudessa kokeiltiin jo influenssarokotusaikojen jakeluun.

– Siitä saatiin hyvät kokemukset, Kettunen toteaa.

Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, ajan voi varata myös puhelimitse.

Yli 70-vuotiaita varkautelaisia on noin 4 800. Heistä hoivakodeissa asuvat on jo rokotettu tai rokotetaan ensi viikon aikana. Sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvien määrästä kaupungilla ei ole tietoa.

Rokotusten tahdin sanelee rokotteiden saatavuus, jonka odotetaan kevättä kohti paranevan, kun tämänhetkisen rokotteen rinnalle saadaan toinen valmiste.

– Maltillisesti niitä nyt tulee ja on tilattukin, jotta niitä riittää tehosteisiin.

– Pystymme rokottamaan noin 1 200 henkeä viikossa, jos viitenä päivänä viikossa rokotetaan ja rokottamassa on kolme henkilöä, Kettunen laskee.

Hoitajia on jo rekrytoitu joukkorokotuksia varten.

– Olemme myös kartoittaneet mahdollisuutta palkata eläkkeellä olevia hoitajia vajetta paikkaamaan. Resursoitu on.