Veikko vastaa

Veikko Virtanen

Morjens teille.

Jani huomauttaa minua aiheellisesti kilojen ja tonnien sotkemisesta viime kerran numeroleikissä, jossa laskeskelin, kuinka kauan ihmiskunnan massa riittäisi, jos siitä tehtäisiin energiaa samalla vauhdilla, mitä auringossa tapahtuu.

Kun numeroleikkiin sijoitetaan oikea määrä nollia, ajaksi saadaan reilu kaksi minuuttia tarjoamani 38 tunnin sijaan.

Muistiinpanolapussani tonnit ja kilot olivat kyllä tarkemmassa tarkastelussa oikeassa järjestyksessä. Länsimainen sivistysihminen on jo oppinut lukemaan Egyptin hieroglyfejäkin, mutta pitäisiköhän meikäläisen aloittaa omien muistiinpanojen tulkitsemisesta...

Mistä saa tilata puhelimeensa suoramyyntieston, kysyy nimimerkki Puhelinterrori seis.

Lakitekstiin on kirjoitettu, että kuluttajalla on oikeus kieltää telemarkkinointi. Tämän kiellon voi antaa suoraan mainostajalle, mutta se pitäisi antaa jokaiselle lehden ja sukan myyjälle erikseen, ja sehän ei tule onnistumaan.

Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto on onneksi järjestänyt palvelun, jonka avulla kiellon saa yhdellä soitolla levitetyksi varsin kattavasti potentiaalisille mainostajille. Tähän liittoon kuuluu - ainakin sen oman ilmoituksen mukaan - merkittävä osa kotimaisesta puhelinmyynnistä. Liiton jäsenet ovat sitoutuneet kunnioittamaan markkinointikieltoa.

Homma hoituu soittamalla numeroon 0600 13404, ja kielto on voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Ravinto-oppaat suosittelevat, että juustoa saa syödä niin ja niin monta viipaletta, leipää pitää syödä niin ja niin monta viipaletta. Kimpale ihmettelee, onko viipaleella joku standardikoko, muutenhan suosituksiin voi tulla aikamoisia heittoja.

Nythän tietysti, kun käyrän kurkun kieltänyt EU-direktiivi jäi unohduksiin, voisi olettaa, että EU:ssa kurkkujen käyryyttä seurannut virkamies joutaisi tekemään muuta - vaikkapa standardoimaan viipaleen millimetrimäärät.

Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, viipaleelle ei ole olemassa sentein tai grammoin mitattavia vakiomittoja. Viipaleen absoluuttinen koko riippuu tietenkin leikattavan aineen koostumuksesta.

Voisi jopa sanoa itsensä pettämiseksi, jos perustelee itselleen laihdutuskuurin pitävyyttä sillä, että syö vain kaksi viipaletta juustoa, jos ne viipaleet ovat saman paksuisia kuin pehmeästä kauraleivästä leikatut viipaleet.

Ja puhutaanhan sitä viipalekouluistakin...

Ja lopuksi: Tiesittehän, että... jaa - enpäs tiedäkään, tiedättekö. Kertokaapas minulle, mikä tai mitä on se, jonka mittaamiseen käytetään kananmunaa. Luit oikein, kananmunaa.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut