Markku Laaksolle 20 000 euron suurpalkinto

Katja Hedberg

Kuopion yliopiston akatemiaprofessori Markku Laakso sai perjantaina Helsingissä Sydäntutkimuksen suurpalkinnon.

Viidennen kerran jaettu palkinto on tunnustus pitkästä ja menestyksekkäästä urasta sydän- ja verisuonisairauksien tutkijana. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Laakso on tutkinut tyypin 2 diabetesta sekä sen yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin lähes 30 vuotta. Hän on pitkäjänteisellä työllään kohonnut alan kansainvälisten huippututkijoiden joukkoon. Laakso on jo vuosia ollut Kuopion yliopiston siteeratuin tutkija.

Viime vuosina Laakso on pureutunut myös kansainvälisiin geenitutkimuksiin. Hänen tutkimusryhmänsä on löytänyt jo 20 geeniä, jotka lisäävät tyypin 2 diabetesriskiä. Tutkimukset todistavat, että jos henkilöllä on monta tällaista geeniä, riski sepelvaltimo- ja aivovaltimotautiin kasvaa.

Geenituloksista huolimatta Laakso painottaa tutkimustensa perusteella sitä, että tyypin 2 diabetes on perimän sijaan seurausta elintavoista ja liikalihavuudesta.

Sydäntutkimussäätiön suurpalkinto luovutetaan joka toinen vuosi Maailman Sydänpäivänä syyskuussa. Nyt tunnustus jaettiin viidennen kerran.

Aiemmin sen ovat saaneet professorit Seppo Ylä-Herttuala, Petri Kovanen, Heikki Huikuri ja Antero Kesäniemi v. 2007.

Markku Laakso on 2000-luvulla kerännyt kaikki alansa merkittävimmät tutkimuspalkinnot. Hänen oma siviiliminänsä on kuitenkin jäänyt suurelle yleisölle vieraaksi. Millainen mies hän oikein on? Lue henkilöhaastattelu lauantain Savon Sanomista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut