Postilaki viivästyy - ei ehdi voimaan kesäkuun alkuun

Liikenne- ja viestintävaliokunta saa esityksen käsistään ensi viikolla.

Postilain kokonaisuudistus ei tule voimaan vielä kesäkuun alussa, niin kuin lakiesitykseen on kirjattu.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan sihteerin, valiokuntaneuvos Mika Boedekerin mukaan tämä ei ole enää realistinen aikataulu.

– Sellaisessa ajassa esitys ei millään ehdi täysistuntokäsittelyistä presidentin vahvistettavaksi, Boedeker toteaa.

Liikenne-ja viestintävaliokunta saa lakiuudistuksen käsistään ensi viikolla. Alunperin valiokunnan oli tarkoitus tehdä asiasta päätös jo lähipäivinä.

– Kävimme viime viikolla valmistavan keskustelun valiokunnassa. Usea edustaja on kuitenkin tämän viikon työmatkalla Venäjällä, joten pyysimme, että asia käsitellään vasta viikon päästä, valiokunnan varapuheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.) sanoo.

Hänen mukaansa valiokunta päättää laista todennäköisesti ensi viikon tiistaina. Sen jälkeen asia menee täysistuntokäsittelyyn.

Boedeker ei pidä voimaantulon viivästymistä ongelmana. Hänen mukaansa lakitekstissä päivämäärää ei useinkaan ole, vaan lakiesitykseen on kirjattu voimaantulotavoite.

– Tavallisesti päivämäärä määritellään, kun asia viedään presidentin esittelyyn.

Lakiesitys on jo ollut eduskunnassa lähetekeskustelussa. Perustuslakivaliokunta antoi myöntävän lausuntonsa laista maaliskuussa.

Sekä Vehkaperän että valiokunnan puheenjohtajan Ari Jalosen (ps.) mukaan valiokunnassa asiasta on käyty kipakkaakin keskustelua. Kumpikaan ei halua avata keskustelujen yksityiskohtia.

Uudesta postilaista on väännetty jo pitkään ja Postin muutossuunnitelmia on kritisoitu rajusti. Lakiesityksessä eniten keskustelua on aiheuttanut jakeluvelvoite.

Lakiesityksessä on määritelty, että taajamissa riittää vähintään kolme jakelukertaa viikossa. Niillä alueilla haja-asutusalueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakelua, yleispalvelukirjeiden ja sanomalehtien jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa.

Yleispalvelukirjeet ovat yksityishenkilöiden lähettämiä, postimerkillä varustettuja kirjeitä.

Muun muassa Postin kilpailutukseen liittyvien uudistusten on määrä tulla voimaan vuoden kuluttua.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut