Museot toivottavat selfiekuvaajat tervetulleiksi: "Tässä kuvassa minä olen taidenäyttelyssä"

Nainen otti selfien Helsingin Taidemuseon näyttelyssä. Museot toivottavat kuvaajat tervetulleiksi. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Noora Vaarala / STT

Huoneen keskellä on koppi, johon kaikki haluavat päästä. Jono kiemurtelee seinustoja pitkin. Jonottajat tuijottavat älypuhelimiaan ja seisovat paikallaan vartin, puoli tuntia, tunnin.

Sellaista oli Helsingin taidemuseossa (HAM) järjestetyssä japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman näyttelyssä viime talvena. Näyttely osoittautui hurjaksi some-hitiksi. Värikkäitä pilkkuja vilisevät installaatiokopit näyttivät hauskoilta selfieiden taustoina.

Kusama-kuvasta tuli kauden pakollinen otos. ”Minäkin olin siellä”, ihmiset kirjoittivat kuvateksteihin.

Museot ja taidegalleriat ovat aina olleet näyttäytymisen paikkoja. Nyt niistä on tullut myös omakuvaamisen areenoja. Selfieiden ottajat ovat toivottuja vieraita, koska heidän some-julkaisunsa tuovat näyttelyille näkyvyyttä. Ilmaiseksi.

STT kysyi selfiekuvaajiin suhtautumisesta Helsingin taidemuseolta, Kiasmalta, yhtätoista museokohdetta eri puolilla Suomea ylläpitävältä Kansallismuseolta, turkulaiselta Aboa Vetus & Ars Novalta ja oululaiselta yhdeksän kohteen museo- ja tiedekeskus Luupilta. Kaikki kertoivat asennoituvansa kuvaamiseen joko positiivisesti tai neutraalisti.

– Pyrimme pitämään koko taidemuseon kuvausalueena, toteaa HAM:n johtaja Maija Tanninen-Mattila.

– Viestimme museovieraille avoimesti, että kuvaaminen on sallittua ja jopa toivottavaa. Mitään tiettyjä selfiepisteitä meillä ei ole.

Oulun Luupin sosiaalisen median asiantuntija Riikka Harjula sanoo, että joihinkin näyttelyihin on erikseen suunniteltu selfien ottamiseen soveltuvia paikkoja. Myös some-kilpailuja on järjestetty.

– Osallistaminen somen kautta on hyvä tapa tavoittaa uusia kohderyhmiä.

 

Aboa Vetus & Ars Novasta kerrotaan, että kuvaaminen on yleensä sallittua. Tiedottaja-amanuenssi Selina Kiiskinen täsmentää, että taiteilijoilta varmistetaan vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä, saako heidän teoksistaan jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa.

– Kuvaaminen ei ole ollut häiritsevää tai liiallista. Emme ole saaneet siitä kielteistä palautetta.

Samaa sanovat muut STT:lle vastanneet museot: valituksia ei ole kuulunut.

Kiasmassa järjestettiin vastikään Instawalk-tapahtuma, jossa huomioitiin Instagram-valokuvaajien tarpeet. Ainoa huoli koskee teosten kuntoa.

– Ajoittain joudumme varmistamaan, että kuvaustilanteissa teokset eivät vahingoitu, viestintäpäällikkö Piia Laita sanoo.

 

Kansallismuseon kohteissa suhtaudutaan kuvaamiseen erittäin myönteisesti. Rajoituksia on vähän, ja ne liittyvät turvallisuuteen.

– Meidän kohteisiimme kuuluvat esimerkiksi Olavinlinna ja Hämeen linna, joissa selfien ottajalle saattaa tulla kiusaus kiivetä ottamaan kuvaa paikkaan, joka ei enää ole hänen itsensä kannalta turvallinen, sanoo markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen.

– Käytännössä tällaisia tapauksia on kuitenkin ollut vain muutama.

Häkkinen arvelee, että selfieitä otetaan paikoissa, jotka koetaan somessa julkaisemisen arvoisiksi: hauskoissa, jännittävissä ja visuaalisesti näyttävissä.

– Siihen voi tietysti liittyä tiedostaen tai tiedostamatta ajatus omasta kulttuurisesta sivistyneisyydestä.

Aboa Vetus & Ars Novan Selina Kiiskinen on samoilla linjoilla.

– Nykykulttuurin jatkuva omakuvien virta ja poseeraaminen ovat varmasti merkittäviä keinoja rakentaa identiteettiä ja ihanteellista minäkuvaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut