Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriön virkamies: Suomalaiset ovat melko arkoja liputtajia - tästä se johtuu

Kuopiossa kaavaillaan ylimääräistä liputusta entisen suurmiehen ja senaattori E. Y. Pehkosen kunniaksi. Liputus olisi 28.5., Pehkosen syntymäpäivänä. Kaupunginhallitus siunannee esityksen maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa.

Sisäministeriön ylitarkastaja Hanne Huvilalla Kuopion liputussuunnitelmat ei olleet tiedossa. Eikä onneksi tarvitsekaan, sillä Suomen lipusta annetussa laissa lukee, että jokaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla, kunhan vaan huomioi liputusajat. Lippu on pyrittävä nostamaan aamunkoitteessa kello 8.00 ja laskemaan auringon mennessä mailleen, kuitenkin viimeistään kello 21.00. Poikkeuksia ovat vain juhannus ja muutamat talviset liputuspäivät.

Sen takia ministeriössä ei ole myöskään tiedossa, kuinka poikkeuksellinen kaupungin suunnitelmissa oleva Pehkosen kunniaksi järjestettävä ylimääräinen liputus on.

– Arvelen, että kyseessä on kuitenkin melko harvinainen tapaus. Suomalaiset ovat melko arkoja liputtamaan, vaikka olisi syytä juhlaan.

Huvilan mukaan sisäministeriöön ollaan oltu tänä vuonna runsaasti yhteyksissä liputuksiin liittyvien kysymysten kanssa Suomen 100-vuotisjuhlan takia.  Yhteydenotoista ilmenee, ettei moni tiedä sitä, ettei liputus vaadi lupia.

– Erillistä ilmoitusta ei tarvitse tehdä eikä lupia pyydellä, Huvila summaa.

Huvila vertaa Suomen liputuskulttuuria muutenkin melko vakavaksi moniin muihin maihin verrattuna.

– Esimerkiksi Norjassa maan kansallissymbolia esiintyy hanakammin myös urheilukisoissa ja muissa iloisemmissa yhteyksissä, kuten somistuksissa.