Huume- ja petosrikoksissa käytetään virtuaalivaluuttaa yhä useammin

STT, Kati Oksman

Erilaiset virtuaalivaluutat, kuten bitcoinit, liittyvät yhä useampaan rikostutkintaan.

Keskusrikospoliisi KRP:n mukaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä ilmoituksia oli vuonna 2011 vain 13, minä vuonna ilmoituksia kirjattiin ensimmäisen kerran poliisin järjestelmiin. Vuonna 2016 ilmoitusten määrä oli yli 650.

Virtuaalivaluuttoihin liittyvät rikosilmoitukset lisääntyivät varsinkin vuosien 2015 ja 2016 välillä, jolloin kasvu oli 52 prosenttia.

Ilmoitukset liittyvät usein huumausaine-, petos- ja rahanpesurikoksiin, KRP kertoo.

KRP:n mukaan on syytä olettaa, että virtuaalivaluuttojen käyttö rikoksissa yleistyy, koska virtuaalivaluuttojen käyttö on muutenkin yleistynyt.

Rikollisille virtuaalivaluuttojen etuna on vahva anonymiteetti: niiden tosiasiallisen omistajan selvittäminen on hyvin vaikeaa.

Virtuaalivaluutat ovat kohonneet KRP:n mukaan lyhyessä ajassa merkittäväksi tekijäksi rahanpesun toteuttamisessa.

Vuonna 2014 lähes 10 prosenttia kaikista rahanpesurikoksista ja vuonna 2016 liki kuusi prosenttia rahanpesurikoksista liittyi virtuaalivaluuttoihin. Kun kirjattujen rahanpesurikosten määrä on samaan aikaan kaksinkertaistunut (vuonna 2014 249 kirjattua rahanpesurikosta, vuonna 2016 465 rikosta), ovat virtuaalivaluutat merkittävässä roolissa, kun tarkastellaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä ja torjuntatarpeita.

Keskusrikospoliisi on kartoittanut virtuaalivaluuttoihin liiittyvää rikollisuutta viime vuonna alkaneessa Euroopan unionin rahoittamassa hankkeessa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut