Professori Heikki Hiilamo: Syrjäiset kunnat vaarassa jäädä ilman oman alueen sote-palveluja

"Kapitaatiopohjaisen valinnanvapausmallin oloissa on suuri vaara, että syrjäisemmät kunnat jäävät ilman oman alueensa sote-palveluita", sanoo professori Heikki Hiilamo. Pertti Louhelainen

Aulikki Elo

Professori Heikki Hiilamo pelkää, että syrjäisimmät kunnat saattavat jäädä ilman sote-palveluja.

Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistukseen on suunniteltu kapitaatiokorvausta, joka maksetaan perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnasta eli lääkärin ja hoitajan palveluista sen perusteella, kuinka moni kuntalainen on ilmoittautunut asiakkaaksi.

– Kapitaatiopohjaisen valinnanvapausmallin oloissa on suuri vaara, että syrjäisemmät kunnat jäävät ilman oman alueensa sote-palveluita, Hiilamo sanoo.

– Tällä mallilla palveluita ei yksinkertaisesti kannata tuottaa harvaan asutuilla seuduilla. Uusi valinnanvapauslakiesitys antaa joitain työkaluja ongelman ratkaisemiseen, mutta on epäselvää, miten niitä voidaan käyttää ja miten ne toimivat.

Hiilamo sanoo ajatelleensa aiemmin, että kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistukset ovat hieman moraalitonta osaoptimointia.

– Silloin ajateltiin, että sote-järjestäjä turvaisi oman tuotantonsa avulla palvelut koko alueellaan. Nyt tilanne on toinen. Maakuntien oma tuotanto joutuu kilpailutilanteeseen yksityisomisteisten yritysten kanssa.

Parhaillaan Vesannon kunnanhallitus pohtii, tulisiko sen Rautalammin tapaan tutkia ulkoistamismahdollisuudet. Forssassa sama malli on pohdinnassa. Esimerkiksi Rantasalmi ulkoisti jo sote-palvelunsa.

 

Aiheesta lisää tiistain Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut