Oho, olenkin yhtäkkiä yksikseni kotona

Annu Lahti, Milla Väänänen

Outokumpulainen Miia Koistinen, 16, muutti Kuopioon syksyllä, koska laajemmat kurssivaihtoehdot houkuttelivat Kuopion Lyseon lukioon.

Koistinen asuu keskustasta vuokratussa kerrostaloyksiössä. Hänkään ei saa tukia valtiolta ennen kuin täyttää 17.

- Alussa yksin oleminen ja kotihommat olivat vaikeampia kuin luulin. Osasin kyllä valmistautua siivoamiseen ja ruuanlaittoon, mutta yksinäisyys tuli yllätyksenä! Muutamassa viikossa kaikkeen kuitenkin tottui.

Pitkä välimatka kotiin on opettanut Koistiselle paljon.

- Esimerkiksi pyykkikoneen käytön olen opetellut. Olen itsenäistynyt tosi paljon ja oppinut olemaan ilman perhettä ja kissoja ympärillä. Kotiin on silti aina ihana mennä!

Plussaa yksinasumisessa ovat oma rauha ja vapaus mennä ja tulla silloin, kun itseä huvittaa. Miinuksia Koistisen mukaan puolestaan ovat toisinaan iskevä yksinäisyyden tunne ja kotihommien tekeminen yksin.

- Omilleen muuttaminen kannattaa, jos tuntee olevansa valmis. Tykkään tästä maisemanvaihdoksesta. Alussa on hankalaa, mutta kyllä se siitä, Koistinen rohkaisee hymyillen.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut