Lapset uskovat itseensä enemmän kuin aikuiset

STT

Alakoululaiset luottavat kykyihinsä vahvemmin kuin vanhemmat ja opettajat. Lasten usko osaamismahdollisuuksiinsa karisee kuitenkin alakoulun kuluessa. Asian osoittaa perjantaina tarkistettava väitöstutkimus.

Vahvimmin itseensä uskoivat kolmasluokkalaiset. Kuudesluokkalaisten luottamus omiin mahdollisuuksiinsa parantaa suoritustaan oli jo heikompi.

- Tämä johtunee siitä, että koulunkäynnin edetessä lapsen osaamista verrataan yhä enemmän muihin. Lapset myös omaksuvat koulun arviointikäytäntöjen myötä käsityksen, että kyvykkyys on suhteellisen pysyvä ominaisuus.

Psykologian maisteri Riitta Kärkkäisen väitöstutkimuksesta kävi ilmi myös, että vaikka numeroiden antamista on koulussa karsittu, lapsia vertaillaan edelleen esimerkiksi jakamalla heitä osaamisryhmiin.

Vanhemmat uskovat lapsensa osaamisen mahdollisuuksiin vahvemmin kuin opettajat.

Tutkija tarkasteli käsityksiä siitä, kuinka paljon lapsi pystyy parantamaan osaamistaan matematiikassa ja äidinkielessä. Tutkimukseen osallistui 103 kolmas- ja kuudesluokkalaista lasta sekä heidän vanhempansa ja opettajansa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut