Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JARKKO TONTTI - Koti, uskonto ja isänmaa

JARKKO TONTTI Koti, uskonto ja isänmaa

Helsinki-Kirjat 2011. 192 s. Jarkko Tontin (s. 1971) esseekokoelma Koti, uskonto ja isänmaa tarjoaa vaihtoehtoisen ja kriittisen näkökulman analysoida suomalaisuutta ja kansallisia myyttejä globalisoituvassa maailmassa.

Tontti edustaa globaalitietoista ja pohjimmiltaan liberaalia ajattelua, jolle sanavapaus ja ihmisoikeuskysymykset ovat kaikkein tärkeimpiä arvoja. Nationalistiset ja uskonnolliset arvot ovat puolestaan kaikkien konfliktien ja väkivallan äiti.

Paluuta tukahdutettuun Impivaara-menneisyyteen ei enää ole, vaikka populistiset liikkeet niin väittävätkin. Myytit ovat usein vain keppihevosia, joiden avulla voi kätkeä oman suvaitsemattomuutensa.

Tontin esseissä on kiehtovaa se, miten hän purkaa suomalaisuuden perusteettomia myyttejä ja ajatusharhoja. Oli sitten kyse kansallisesta joulunvietosta, presidentti Tarja Halosen edustamasta myyttisestä "yhteisöllisyydestä", uusisänmaallisten vaalimista perinteistä, lähiruuasta, Mannerheimin suuruudesta tai Alvar Aallon arkkitehtuurista, klisee korvaa usein ajattelemisen vaivan. Juuri näihin itsestäänselvyyksiin Tontti iskee halukkaasti.

Liberaalin ajattelun lisääntyessä uskonnon merkitys yksinkertaisesti vähenee. Siitä tulee entistä enemmän yksityisasia. Näin tapahtuu meillä, ja näin pitäisi tapahtua myöskin islamilaisessa maailmassa, jossa ei juuri ymmärretä sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista.

Tontti lainaa filosofi Will Durantia, joka kirjoittaa. "Suvaitsemattomuus on vahvan uskon seuralainen; suvaitsevaisuus kasvaa vain, kun usko menettää varmuuden; varmuus on murhaavaa." Maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä tästä julmasta varmuudesta, emmekä mekään ole vapaita näistä yksioikoisiin ratkaisuihin tähtäävistä voimista.

Italialaisen sananlaskun mukaan "piesty koira pelkää kepin varjoa". Tontin esseissä vaalitaan liberaalia, yksilöllistä ja demokraattista mielenlaatua, joissa auktoriteetin pelko on jo kadonnut.