Fysiikkaa säästämättä

Miika Viljakainen

Yhdeksän kuukauden keikkatauolta kesäkuussa palannut metalliyhtye Stam1na valmistelee hyvää vauhtia neljättä studioalbumiaan.

Laulaja-kitaristi Antti "Hyrde" Hyyrynen kertoo yhtyeen aloittavan studionauhoitukset syksyllä.

- Kitaristi Pekka Olkkonen sävelsi keikkatauolla uusia kappaleita ja minä keräsin paljon demomateriaalia. Olemme ehtineet treenata uusia kappaleita mukavasti, ja itse olen todella liekeissä tämän levyn suhteen.

Askeleella taaksepäin Hyyrynen kertoo yhtyeen palaavan musiikillisesti menestysalbuminsa Uudet kymmenen käskyä tienoille: soitanta on vapaampaa ja Hyyrynen lupailee kitarasooloja aikaisempaa enemmän.

Levyllä on oma kattoteemansa, jota Hyyrynen ei halua vielä paljastaa.

- Levy on tarinamaisempi kuin aikaisemmat. Teemana on eräänlainen dystopia, tulevaisuuden uhkakuva.

Työryhmä levyn ympärillä säilyy tuttuna. Miitri Aaltonen häärii tuottajana, ja Hyyrynen tekee suurimman osan sanoituksista. Ainoa suurempi muutos on Eemil Lähteenmäen panos sanoituksiin.

Lähteenmäki ei virallisesti ole Stam1nan jäsen, mutta on mukana yhtyeen livekokoonpanossa ja soittanut koskettimet levylle toisesta albumista lähtien.

- Ei me bussissa ollessa ikinä ajatella, ettei Eemil ole meidän varsinainen jäsen. Se tekee hemmetisti hommia niin levyjen kuin keikkojen eteen. Eikä Eemil itse ole koskaan valittanut sitä, ettei häntä ole nimetty varsinaisesti yhtyeen jäseneksi.

Pullosta päähän Keikkatauon jälkeen yhtye aloitti Kymppihän riittää -kesäkiertueensa. Kiertueen aikana ei ole ollut suurempia ongelmia, Tuska-festivaalin pullonheittelyä lukuunottamatta.

- Joku herrasmies linkaisi Kakea (rumpali Teppo Velin) pullolla otsaan, ja keikkamme jäi siihen. Kuulin jälkeenpäin, että paikalla oli syntynyt tappelu ja pullonheittäjä oli lentänyt nopeasti alueelta ulos, Hyyrynen kertoo.

Onneksi käteen samoilta festareilta jäi muutakin. Basisti Kai-Pekka Kangasmäki hamusi itselleen Faith No Moren raiderista ylijäänyttä pornoa muovikassillisen verran.

- Kaikki meni onneksi lopulta hyvin. Tuska on fyysisesti raskas keikka, aurinko paistaa suoraan lavalle, ja jos on krapulassa, touhu on hengenvaarallista, Hyyrynen nauraa.

Fysiikka kovilla Keikkatauolla yhtye teki myös toukokuussa julkaistun dvd:nsä. Hyyrynen työsti julkaisua kokopäivätyönä kaikkiaan viisi kuukautta.

- Esiinnyttyämme Kauhajoella syksyllä - juuri kouluampumisten jälkeen - tiesin, että keikkatauon alkaessa ryhtyisin heti tekemään dvd:tä. Olimme puhuneet sen teosta jo kakkosalbumin aikoihin, mutta monet sanoivat, ettei kahden albumin jälkeen kannata vielä dvd:tä julkaista.

Vaikka uuden studioalbumin julkaisua ei kannata odottaa tämän vuoden puolella, on Hyyryläinen tyytyväinen bändin työtahtiin.

On totta, että yhtye on ollut kasassa jo 13 vuotta, mutta ensimmäinen albumi näki päivänvalonsa vasta vuonna 2005 - yhdeksän vuotta yhtyeen perustamisen jälkeen.

Esikoisalbumin jälkeen touhua on riittänyt.

- Pannu on kuumana koko ajan ja kahvia on lorotettu jatkuvasti. Niin on ollut pakko tehdäkin, jotta olemme voineet menestyä. Ansioiden eteen on tehtävä ihan v*tusti töitä, eikä fysiikkaa tai henkistä pääomaa pidä säästellä.

- Ei ole yllätys, että tässä touhussa masennuslääkkeet ovat tuttuja. En halua taputella itseäni selkään, mutta sen sanon, että voin hyvillä mielin mennä kotiin pesemään pyykkiä, hoitamaan kissoja ja nauttimaan arjesta.

Stam1na esiintyy tänään Kuopion Henry's Pubissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut