Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Miksi sanat eivät tule?

Ideoita elokuviinsa Miehen työhön ja nyt uusimpaan Pahaan perheeseenAleksi Salmenperä on ammentanut, kuinka ollakaan, perheestä. Siellähän sitä eletään ja kohti hautaa mennään, hän tuumii. Lisäksi perhe merkitsee hänelle jos ei koko elämää, niin ainakin lähes kaikkea.

- Omista peloistani ja oman rajallisuuteni kokemuksista näitä käsikirjoituksia ammennan. En usko, että puhumattomuuden kulttuurista on päästy mihinkään. Ei elämä kodeissa ole ihan benfurmania, sanoo Aleksi Salmenperä, jonka vaimo Mia Halme tekee parhaillaan dokumenttielokuvaa huostaanotetuista lapsista.

- Sen todellisuuden rinnalla tämä fiktioelokuvani avuttomasta isästä on pelkkää suklaamuffinssia.

Salmenperän ja Halmeen perheessä on kolme lasta: Eeli, 11, Vilke, 6, ja Ruut, 4. Samaan aikaan kun Salmenperä matkustaa ympäri Suomea markkinoimassa elokuvaansa, Mia Halme kuvaa omaansa.

- Keskenämme meillä on luja luotto. Luemme ja käsittelemme toistemme juttuja, vaikka parhaillaan yritämme siirtää töitä konkreettisesti työhuoneeseen kodin ulkopuolelle.

- Onhan se rankkaa, kun perheessä on kaksi freelanceria, joiden tulevaisuus on jokaisen elokuvan jälkeen täysin tuntematon, Karkkilassa tehtaan insinöörin vanhassa torpassa viisi vuotta asunut Salmenperä sanoo.

Kolme vuotta sitten ensi-iltaan tullut Miehen työ sai runsaasti kiitosta ja herätti keskustelua suorituskeskeisyydestä.

Samalla luotiin ohjaajalle suorituspaineita. Salmenperä myöntää nyt, että Pahaa perhettä tehtiin kovan onnistumisen paineen alla.

- Mutta se on tuttua kaikille elokuvaohjaajille. Tässä maassa pääsee tekemään niin harvoin elokuvia, että jokaisen on onnistuttava. Minulle tämä on ollut onnenpotku siinä mielessä, että Aki Kaurismäki tarjoutui tuottamaan elokuvani. Jo hänen nimensä avaa elokuvalle ovia. Voin olla varma, että jo Akin takia tätä elokuvaa katsotaan tarkemmin kuin monia muita.

Jalkapalloa Mitä Kaurismäki sanoi lopputuloksesta?

- Väitti olevansa tyytyväinen. Kyllähän hän tätä kommentoi jo pitkin matkaa. Hän on suora ja sanoo selkeästi mielipiteensä. Samalla hän myös kunnioittaa eriävää mielipidettä. Hän myös tietää, millaista on tehdä elokuvaa, Salmenperä kiittää varttuneempaa kollegaansa.

Kaurismäki ja Salmenperä pelaavat jalkapalloa samassa seurassa Karkkilan Dynamossa.

- Ainakin pelinkulun takia riitelyä on vältetty, ohjaaja letkauttelee.

Puhuttavaa Miehen työ puhutti ja jakoi ihmisiä. Samoin voi ennustaa, että niin käy myös Pahalle perheelle. Se herättää kysymyksiä, mitä perheissä oikein tapahtuu.

- Aluksi suunnittelin, että elokuva sijoittuisi 1950-luvulle ja kertoisi paremman perheen häpeästä, kun kaikki ei menekään normaalisti. Idean synnystä on kulunut jo kymmenkunta vuotta. Lopulta elokuvasta tuli nykyaikaan sijoittuva äärimmäisyyksiin menevä perhetragedia.

Elokuva näyttää, että on paljon helpompaa neuvoa kaveria tämän ongelmissa kuin kohdata omia heikkoja kohtiaan.

- Vanhempana tunnistan hyvin sen, että lastaan haluaa suojella kaikelta satuttavalta. Tässä tarinassa lapsesta oli tullut isälle projekti. Suojellessaan lapsiaan kaikelta satuttavalta vanhemmat pelkäävät itsensä puolesta - sitä, että he eivät kestäisi, Salmenperä sanoo.

Keskustelun herättäminen vaikkapa siitä, kuinka paljon vanhemmat saavat puuttua lastensa valintoihin, ei kuitenkaan ole ohjaaja-käsikirjoittajan päällimmäinen tavoite.

Hän halusi luoda omilla jaloillaan seisovan elokuvan, joka kertoo hyvän tarinan. Käänteitä ja yllätyksiä hän loihti kirjoituspöydän takana aina siinä vaiheessa, kun alkoi itse uuvahtaa tai tylsistyä tekstinsä kimpussa.

- Seuraava elokuvani käsittelee 18-19-vuotiaiden nuorten elämää ja unelmia. En haluaisi lokeroitua esimerkiksi mieselokuvien tekijäksi tai niin, etten ikinä tekisi epookkia. Jos suurmieselokuva olisi minulle mahdollinen, pureutuisin Akseli Gallen-Kallelan elämään. Suuri epookkielokuva vain maksaa varmasti tuplasti yhden tällaisen elokuvan verran, Aleksi Salmenperä miettii.

Paha perhe -elokuvan Suomen ensi-ilta perjantaina 29. tammikuuta.