Sisusta siivottavaksi

Niina Korhonen

Messutaloissa on melko paljon valkoisia sohvakalusteita. Kuinkahan ne toimivat arjessa? kommentoi messukävijä Hannu Ervast kohteiden sisustusta.

- Keittiön laattalattia sen sijaan on järkevä. Jo puhtaanapidon kannalta ja siksi, ettei nesteen läikkymistä lattialle tarvitse pelätä.

Kodin helppohoitoisuutta voi Ervastin mukaan parantaa suosimalla integroituja kalusteita märkätiloissa ja keittiössä.

- Omilla jaloillaan seisovien kalusteiden alta on huomattavasti vaikeampaa luututa.

Messuseura Outi Tikkaselta kiitosta saavat puolestaan suuret säilytysjärjestelmät.

- Kaappitila on tärkeää. Tavarat säilyvät järjestyksessä ja huoneet siistinä, kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa, Tikkanen kuvailee.

Ylimääräinen pois Sisustussuunnittelija Piia Kalliomäen mukaan kodin helppohoitoisuuteen voi vaikuttaa paljon sisustusratkaisuilla.

- Huonekaluja kannattaa valita vain tarvittava määrä. Korkeilla jaloilla seisovan sohvan alta pääset imuroimaan ilman siirtelyä. Sijoita kalusteet siten, että niiden ympäri pääsee kulkemaan esteettömästi.

Kalliomäen mukaan siivous sujuu helpoiten selkeässä tilassa, jossa ei ole ylimääräisiä kulmia, ulokkeita tai erkkereitä.

- Yksi iso kynnyksetön tila on helppo imuroida. Märkätilojen ja eteisen puhtaanapitoa puolestaan helpottaa laattalattia. Mitä isompi laatta on, sitä vähemmän on likaantuvia saumavälejä.

Laattaan ei kannata valita liian karheaa pintaa, jotta se on helposti luututtavissa ja imuroitavissa.

- Jos valitsee puulattian, on hyvä miettiä etukäteen, kuinka mahdolliset naarmut pystyy paikkakäsittelemään. Yleensäkin parhaita materiaaleja ovat ne, jotka voi putsata vähällä vedellä. Esimerkiksi laminaatti on saumoista parkettia herkempää, kertoo sisustusmyyjä Tiina Koivunen.

- Lattian värin valinta sen sijaan on makuasia. Tummassa pölyn erottaa paremmin, kun taas vaalea antaa vähän anteeksi villakoirien juoksentelua.

Luonnonmateriaaleja Hyvä apu arjen puhtaanapitoon ovat jo valmiiksi likaa hylkivät pinnat ja kankaat.

- Vaalean sohvan saa pysymään vaaleana, kun kangas on irrotettava ja pestävä. Yleensä luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, ovat varmoja valintoja. Ne puhdistuvat vesipesulla ja tuuletuksella, Piia Kalliomäki kertoo.

Keittiössä rasvaiset näpinjäljet näkyvät nopeasti esimerkiksi lakatussa pinnassa. Laiska kokki suosiikin keittiötasoissa pyyhittäviä pintoja, jotka voi hioa ajan kuluessa.

- Täyspuu, kivigraniitti ja komposiitti ovat helppoja pitää puhtaana. Lasten huoneessa sotkuihin voi varautua pyyhittävällä tapetilla, Kalliomäki jatkaa.

Lisäksi ulko-oven eteen on hyvä muistaa laittaa kuramatto, näin sisään kantautuvan hiekan ja lian määrä pienenee huomattavasti.

Pieniä ratkaisuja Kodin toimivuuteen voi vaikuttaa myös pienillä ratkaisuilla. Esimerkiksi kirjahyllyssä kannattaa suosia ovellisia kaappeja, sillä peiteovet estävät kirjojen pölyyntymisen.

Keittiössä arkiastioiden säilytyspaikkaa ei kannata sijoittaa kauaksi tiskikoneesta. Näin tiskit kulkeutuvat nopeammin kaappiin.

Myös pyykkihuollon keskittäminen yhteen paikkaan vähentää työaikaa, kun pyykit lajittelee jo valmiiksi valkoisiin ja kirjopyykkiin.

- Kun kodinhoitohuone on oven takana, vaatepölyä ei leviä muualle taloon. Lisäksi pyykit voivat olla levälläänkin, kun oven sulkee vieraiden katseelta, Koivunen vinkkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut