Näin suojaudut ukkoselta

Jerri Koskinen

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista. Voimakkaimpia ukkosten ennustetaan olevan sunnuntaina iltapäivän ja alkuillan aikana Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Myös Savossa esiintyy ukkosta.

Sunnuntaina päivällä kylmä rintama halkoo Suomea suunnilleen Keski-Pohjanmaalta Savon kautta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella. Etenkin tämän linjan eteläpuolelle kehittyy voimakkaita ukkossoluja, jotka ovat samalla hidasliikkeisiä. Ukkosen lisäksi paikoin on syytä varautua rankkasateisiin ja taajamatulvien riskiin.

Ukkoskuurojen yhteydessä voi sataa myös isoja rakeita, ja tuulenpuuskat voivat olla yli 20 m/s.

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salamoiden äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Keskimäärin salamaan menehtyy yksi ihminen joka toinen vuosi.

Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin.

Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut