Innovaatiosetelien suosio yllätti - myönnetty jo yli 2 000 yritykselle

Tekesin viime lokakuusta lähtien myöntämien innovaatiosetelien suosio on ylittänyt odotukset. Innovaatioseteli oli myönnetty toukokuun alkuun mennessä yli kahdelle tuhannelle yritykselle.

Uuden tukimuodon tavoitteena oli aktivoida pieniä yrityksiä kehittämään innovaatiotoimintaansa sekä kannustaa yrityksille palveluja tarjoavia organisaatiota tuotteistamaan omaa osaamistaan.

– Kysyntä on yllättänyt meidät positiivisesti. Kokeilu on jo nyt ylittänyt odotukset, kertoo teollisuusneuvos Antti Valle työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tekesin tuotepäällikkö ja innovaatiotiimin vetäjä Risto Lustila kertoo, että innovaatioseteleistä noin puolet on mennyt mikroyrityksille ja puolet pienille yrityksille.

– Jonkin verran seteliä on myönnetty myös keskisuurille yrityksille.

Rahaa on myönnetty innovaatioseteleinä yhteensä lähes 11 miljoonan euron arvosta.

Kun kokeilu aloitettiin viime syksynä, arvioitiin, että koko kahden vuoden kokeilujakson aikana innovaatioseteleitä myönnettäisiin muutaman miljoonan euron arvosta.

Koko summasta Pohjois-Savoon on myönnetty noin 440 000 euroa yli 70 yritykselle.

– Jos ajattelee yritysten lukumäärää tai väestömäärää, niin Pohjois-Savossa on osattu hyvin hyödyntää uutta tukimuotoa, Lustila sanoo.

Nykyisin innovaatioseteleihin ei ole osoitettu erillistä määrärahaa Tekesille.

Ensi vuodelle innovaatioseteleihin on tulossa myös korvamerkittyä rahaa. Hallitus päätti hiljattain puoliväliriihessä 15 miljoonan euron lisärahasta innovaatioseteleihin sekä kansainvälistymisen konsulttipalveluiden tukeen ensi vuodelle. Kaikkiaan Tekesin rahoitusta korotetaan 35 miljoonaa euroa vuodessa seuraavalle kahdelle vuodelle.

Vallen mukaan innovaatioseteleitä myönnetään myös tänä vuonna. Jos kysyntä on kovaa, tuen ehtoja joudutaan ehkä tiukentamaan. Innovaatiosetelin saamisen ehtoja tarkistettiin hieman jo vuodenvaihteessa.

Kaksivuotisen kokeilun perusteella päätetään, tuleeko innovaatioseteleistä jatkuva rahoitusmalli.

Yritys voi ostaa innovaatiosetelillä 5 000 euron edestä itselleen tarpeellista palvelua. Lisäksi tukeen kuuluu 1 200 euron suuruinen arvonlisävero.

Setelillä voi hankkia palveluita esimerkiksi innovaatiopalveluja tarjoavilta yrityksiltä, yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimusorganisaatioilta.

Innovaatioseteleillä yritykset ovat maksaneet muun muassa erilaisten prototyyppien tekemistä, tuotekehityksen todentamista mittauksilla, arvioinneilla ja asiantuntijalausunnoilla. Lisäksi setelillä on maksettu patentointia ja mallisuojauksia.

Innovaatiosetelit ovat tuoneet Tekesille runsaasti uusia yritysasiakkaita, Tekesin Lustila arvioi.

– Harva innovaatiosetelin saanut yritys on saanut aiemmin Tekes-rahoitusta. Tämän tarkoitus on ollutkin kannustaa suomalaisia pk-yrityksiä innovaatiotoiminnan piiriin. Olemme onnistuneet siinä loistavasti, Lustila sanoo.

Hänen mukaansa osa innovaatiosetelin saajista on hakenut Tekes-rahoitusta jo isompiinkin hankkeisiin.

– Rahalla on ollut liikkeelle paneva voima. Vaikka vasta hyvin pieni osa yritysten projekteista on päättynyt, niin siitä huolimatta niiden joukosta on tullut yllättävänkin iso määrä Tekesin muuhun rahoitukseen kelpaavia hankkeita.

Lustilan mukaan nykyisin yli puolet hakemuksista hylätään, koska ne eivät täytä tuen saamisen ehtoja.

– Edellytämme, että yrityksessä on uusi tuote tai palvelu. Tuotteen tai palvelun paranteleminen ei sovellu tuen piiriin.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut