Elämänmuutos: insinööri myy nyt vanhoja vinyylilevyjä

Insinööri Jukka Vilhunen on nyt unelmiensa työssä levykauppiaana. Marko Happo

Vuokko Viljakka

Varkautelainen Jukka Vilhunen tietää, että musiikki soi eri tavalla jokaisella LP-levyllä, vaikka ne olisivat samasta painoerästä.

Vilhusen rakkaus vinyyleihin teki hänestä vuosien keräilyharrastuksen jälkeen levykauppiaan.

Vanhoja LP-levyjä, singlejä, levysoittimia, kaiuttimia, virittimiä ja muita alan tarvikkeita myyvä, ostava ja vaihtava liike, JV Records avasi huhtikuun alussa ovensa Varkauden Kauppakadulla.

Yrittäjä myös huoltaa ja korjaa musiikkilaitteita insinöörin tarkkuudella, sillä nykyinen levykauppias työskenteli aiemmin tietotekniikkainsinöörinä.

– Levykauppiaana olo on niin mukavaa puuhaa, ettei tieto-ohjelmia ja -koneita ole tullut ikävä. Työ täyttää päivät ja usein illatkin, mutta ei tule uniin kuten entiset työt, mies sanoo.

Vilhunen pyöritteli vuosia unelmaa omasta yrityksestä. Pari vuotta työttömyyttä, maailmalla herännyt vinyylibuumi, starttiraha ja Finnveran laina antoivat puhtia haaveille.

– LP-levyjä myydään Englannissa taas päivittäistavarakaupoissa ja levysoittimien uustuotanto kukoistaa. Moni suomalainekin artisti tahtoo nykyisin tehdä vanhan kunnon LP-levyn.

– Se on ihan toista kuin mitätön ja persoonaton cd-levy saati musiikki, mitä ladataan netistä kuulokkeisiin. LP-levy on iso ja kansineen kaunis. Se pyörii nätisti soittimessa ja se pitää itse kääntää, Vilhunen sanoo.

Levykaupassa on arviolta tuhatkunta LP-levyä ja kymmeniä musiikkilaitteita. Takaseinä on täynnä cd-levyjä yrittäjän mukaan vain siksi, että hän sai niitä suuren määrän huikean edullisesti.

– Parhaat levysoittimet tulevat 70-80-vuotiailta asiakkailta, jotka ovat hankkineet ne yleensä 1970-luvun alussa. Silloin laitteet tehtiin vielä kunnolla, osat metallista ja pinta puusta. Laitteille annettiin ennen arvoa ja ne pidettiin hyvin. Perusteellisen puhdistuksen ja huollon jälkeen niissä on yhä uskomaton äänentoisto, hän ihastelee.

Levykauppiaan omassa kokoelmassa on tällä hetkellä noin 800–1 000 LP-levyä. Keräilyn hän aloitti jo 10-vuotiaana.

– Pidän kokoelmassani vain tärkeimmät ja parhaat. Aina voi tulla vastaan vieläkin parempi versio ja se on silloin pakko saada tai vaihtaa toiseen. En voi koskaan etukäteen tietää, mitä asiakkaat tuovat tarjolle. Se tekee tästä työstä äärimmäisen jännittävän.

JV Records on tiettävästi vielä alansa ainoa Pohjois-Savossa. Vilhunen mietti ensin vakavasti liikkeen avaamista Kuopioon, mutta Varkaus vei voiton.

– Keskustan liikepaikat ovat Kuopiossa kalliita, eikä niiden eteen pääse autolla. Raskaita levylaatikoita ja soittimia ei voi kantaa liikkeeseen kaukaa parkkihallista.

Viisi- ja kuusikymppisten vinyylifiilistelijöiden lisäksi myös nuoremmat ja ihan nuoretkin ovat kiinnostuneet LP-levyistä ja -soittimista.

Parhaiten käyvät kaupaksi Varkaudessa Suomirock sekä 1980-luvun heavy. Levyjen lähtöhinta liikkuu muutamassa eurossa, mutta harvinaisimpien hinta saattaa kohota 200 euroon.

Vilhusen levykaupan seiniä koristavat Suosikin aidot julisteet.

– Minulla taitaa olla kaikki vuosien 1965-78 julisteet. Tämä on hyvä paikka tuoda ne esiin, mutta myynnissä ne eivät ole.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut