Poliisin vihapuhetutkintaryhmä tutkii Jukaraisen kirjoittelua

Kuvakaappaus Ylen vaalikoneesta.

Kia Kilpeläinen

Helsingin poliisilaitoksella toimiva valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä on ottanut Kuopion kaupunginvaltuustoon valitun Markus Jukaraisen (ps.) sosiaalisen median kirjoittelun esitutkintaan. Tutkinnanjohtaja Marko Forss Helsingin poliisista kertoo, että ryhmä kirjasi tapauksesta itse rikosilmoituksen. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Forssin mukaan tutkinnan kohteena on yksi yksittäinen Facebook-päivitys sekä jotkut Jukaraisen Facebook-profiilissaan julkaisemat kommentit. Forss muistelee, että tapaus tuli poliisin tietoon julkisuuden kautta.

Jukarainen julkaisi huhtikuussa Facebook-sivullaan päivityksen, jossa hän kommentoi Ilta-Sanomien uutista. Uutisessa kerrottiin välikohtauksesta Helsinki-Vantaalla, jossa poliisi talutti irakilaismiehen ulos lentokoneesta.

– Ei muutakun jeesusteippiä suun ympäri ja sitten pamppua ja huolella, Jukarainen muun muassa kirjoitti päivityksessään.

Forss kertoo, että esitutkinta kestää noin muutaman kuukauden. Virka-apua kuulusteluun pyydetään Kuopiosta. Esitutkinnan jälkeen syyttäjä ottaa kantaa siihen, ylittyykö syyttämiskynnys tapauksessa. Jos Jukarainen tuomitaan, hän saa luultavasti sakkorangaistuksen.

– Yksittäisten kommenttien kohdalla rangaistuskäytäntönä on viime aikoina ollut muutamia kymmeniä päiväsakkoja, Forss sanoo.

Kuopion seudun perussuomalaiset päätti tiistaina erottaa Jukaraisen paikallisyhdistyksen jäsenyydestä.

Erottamiseen johtaneita syitä olivat muiden muassa pitkään jatkunut epäasiallinen käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa ja paikallisyhdistyksen vastainen toiminta.

Paikallisyhdistys on myös antanut Jukaraiselle on vuonna 2013 suullisen huomautuksen ja 2016 kirjallisen varoituksen edellä mainittujen asioiden takia.

Jukarainen kertoo, ettei ole kuullut ollenkaan esitutkinnan aloittamisesta. Sen sijaan paikallisyhdistyksestä erottaminen ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Tiesin jo ennen kokousta, että näin tulee käymään.

Jukarainen itse pitää erottamista epäoikeudenmukaisena.

– Myös monet muut ihmiset ovat olleet asiasta järkyttyneitä. Kyllä tästä on täysin tarpeeton ja aiheeton kohu aiheutunut. Kahden lauseen perusteella on revitty niin monta lehtijuttua, että en muista toista tällaista tapausta koko Suomen historiassa.

Jukarainen sanoo, että ei aio luopua paikastaan kaupunginvaltuutettuna.

Savon Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeriä Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan tapausta.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut