Kaunokirjailijalle Kaarlen palkinto on myönnetty vuodesta 1970 lähtien, ja nyt sen sai sotakirjailija Esa Sirén

Esa Sirén sai Kaarlen palkinnon kaunokirjailijalle. Marek Sabogal
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Gummeruksen perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan nimetyt Kaarlen palkinnot on jaettu. Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle, 5 000 euroa, myönnettiin Esa Sirénille romaanista Sissiosasto Hirvelä.

Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle, 3 000 euroa, sai Eeva Kolu teoksestaan Korkeintaan vähän väsynyt – Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä. Suomentaja Sarianna Silvonen sai Kaarlen palkinnon kääntäjälle, joka on 2 000 euroa.

Palkintoperusteiden mukaan Esa Sirén on vakiinnuttanut paikkansa sukupolvensa parhaana sotakirjailijana. Kuusitoista sotaromaania julkaisseen Sirénin teos Sissiosasto Hirvelä (2020) nostaa esille jatkosodan syksyn 1941.

Kirjat ovat myös löytäneet paikkansa ja lukijansa: Sirénin teoksia on myyty yhteensä yli 230 000 kappaletta, ja viime aikoina hänen romaaninsa ovat saaneet myös äänikirjayleisön suosion.

Kaunokirjailijalle Kaarlen palkinto on jaettu vuodesta 1970, ja se myönnettiin nyt 51. kerran.

Kaarlen tietokirjapalkinto jaettiin nyt kuudennen kerran. Eeva Kolun esikoisteos Korkeintaan vähän väsynyt on palkintoperusteiden mukaan tarkka ja avoin summaus uupumuksesta, jota on luonnehdittu erityisesti milleniaalien kohtaloksi.

– Teos tarjoaa sitä, mitä parhaat tietokirjat tekevät: Siitä voi oppia, ja sen kanssa voi väitellä. Siihen voi samastua tai sitä voi lukea avoimen uteliain silmin, perusteluissa kerrotaan.

12. kerran jaettavan kääntäjäpalkinnon saa Sarianna Silvonen työstään spekulatiivisen fiktion suomentajana. Sivonen on suomentanut muun muassa kahdeksan Sarah J. Maasin fantasiaromaania – tähän mennessä jo 5 024 sivua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut