Pasi Toppari aloitti työt kaupassa 16-vuotiaana kärrypoikana, nyt hän luotsaa suurmarketia: "Kauppa on toinen perhe"

Päivärannan Citymarket avattiin vuonna 2008. Kauppiaaksi tuli pohjalainen Pasi Toppari.

Pasi Toppari asuu perheineen Siilinjärven Kehvolla Kallaveden rannalla. Juha Poutanen
Iida Tiihonen

Iida Tiihonen

On Pasi Toppariin reilussa kymmenessä vuodessa tarttunut sen verran savolaisuutta, että vastuu on kuulijalla. Päivärannan Citymarketin kauppias nimittäin sanoo olevansa ”hiljainen, ujo, sisäänpäinkääntynyt ja vaatimaton pohjalainen.”

Todellisuudessa tänään 50 vuotta täyttävä Toppari on kaikkea muuta. Ja on oltavakin, muuten ura tuskin olisi kuljettanut eteläpohjalaista kärrypoikaa Etelä-Suomen kautta Kuopioon Suomen 15. suurimman Citymarketin kauppiaaksi.

Kaikki alkoi siitä, kun Pasi Toppari toivoi pienenä poikana, että hän pääsisi ruokakauppaan työntämään kärryjä. Topparin äiti vakuutti, että kaupasta kyllä pyydetään, kun kärrypoikaa tarvitaan.

Kun Toppari oli 16-vuotias, häntä pyydettiinkin kärrypojaksi. Samalla päivämäärällä alkoivat sekä kärrypojan työt Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa että sähköasentajan opinnot. Nyt takana on yli 30 vuotta kaupanalalla, sähköasentajana ei päivääkään.

Topparin uran ensimmäiset 12 vuotta kuluivat kilpailevan kirjaimen leivissä. Työvuodet osuuskaupassa opettivat paljon, ja nuori mies sai toimia useissa yksiköissä erilaisissa työtehtävissä.

– Ne vuodet opettivat myös kunnioittamaan nykyistä kilpailijaa, Toppari sanoo nyt.

Työn kautta olen saanut myös aikuisiällä elämääni parhaat ja tärkeimmät ystävät.

K-ryhmään Toppari siirtyi vuonna 1999, kun Seinäjoella toimiva kauppias Matti Himberg valittiin Vantaan Jumbon Citymarketin kauppiaaksi.

– Luin lehdestä, että kilpailevasta leiristä Himbergin Matti oli lähdössä Vantaalle. Soitin Matille sanoakseni, että hienoa kun kaupallinen elämä täällä nyt helpottuu. Yllättäen Matti pyysikin, että tulisin hänelle töihin. Niin sitä lähdettiin pääkaupunkiseudulle ja ryhdyttiin työhön Citymarketissa.

Jumbossa vierähti kolme vuotta, sen jälkeen Toppari siirtyi Keskolle vastaamaan Citymarketien avaamisista ja remonteista.

– Samalla sain oppia kauppiailta ympäri Suomen.

Kauppiasuransa Toppari ehti aloittaa Lahdessa ja Mikkelissä, kunnes tarjoutui mahdollisuus päästä avaamaan Kuopioon upouutta Päivärannan Citymarketia.

Oma motivaatio syntyy siitä, kun näen ihmisten onnistuvan.

Avajaispäivänä elokuussa 2008 tarjouskahvi kävi kaupaksi ja jonot tukkivat moottoritien. Tuolloin Toppari sanoi Savon Sanomien haastattelussa, että avattava marketti on ”selvästi alueen paras”.

Nyt Päivänrannan Citymarketin liikevaihto on noin 30 miljoonaa vuodessa ja valikoimissa on 25 000 tuotetta.

– Ensimmäisen vuoden aikana yhdeksän työntekijää luotti minuun työnantajana niin paljon, että uskaltautui ottamaan asuntolainan. Se tuntui hyvältä. Täällä on edelleen töissä niitä, jotka aloittivat vuonna 2008.

Arkistokuva osoittaa, miten Päivärannan Citymarketin avajaiset 15.8.2008 ruuhkauttivat liikenteen. Paula Pohjamo

Nyt takana on 12 vuotta uraa kuopiolaiskauppiaana. Vuosien aikana Topparin rooli on muuttunut enemmän suunnittelua, sparraamista ja kehittämistä kohti.

– Hienointa työssäni ovat olleet ne ihmiset, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä ja joita olen saanut tavata. Kauppa on koko urani ajan ollut minulle toinen perhe. Työn kautta olen saanut myös aikuisiällä elämääni parhaat ja tärkeimmät ystävät.

Päivittäisistä asioista vastaavat nykyään muut, kauppias sanoo toimivansa ”kolmen kuukauden ja kolmen vuoden” välisellä aikajänteellä.

– Parempi keskittyä antamaan eväitä ja näyttämään suuntaa kuin puuttumaan jokaiseen yksityiskohtaan.

Viime maaliskuussa kauppiaankin aikajänne lyheni, kun korona rysähti päälle.

Koronavuosi on ollut elintarvikekaupalle erikoinen. Kauppa on käynyt, mutta asiakkaiden ostokäyttäytymistä on ollut vaikeaa ennakoida. Hyllyt on hamstrattu tyhjäksi niin pastasta kuin vessapaperistakin.

– Viime vuosi oli toki historian paras, mutta samalla haastavin. Kolmen kuukauden ajan käytännössä tilattiin sitä mitä saatiin. Oltiin todella pitkään hälytystilassa. Henkilökunta venyi ja jousti upeasti.

Verkkokauppa kasvoi nopeasti. Citymarketin elintarvikepuolella on 45 henkilöä töissä, lisäksi 18 uutta palkattiin ja opetettiin kymmenessä päivässä verkkokaupan kerääjiksi.

Myös henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuuteen täytyi alkaa yhtäkkiä kiinnittää huomiota ennennäkemättömällä tavalla. Päivärannan Citymarketiin asennettiin esimerkiksi ensimmäisten joukossa kassoille pleksilasit.

Koronan vuoksi myös 50-vuotisjuhlat jäävät juhlimatta.

– Toivottavasti syksyllä pääsee juhlimaan, edes pienellä porukalla.

Millaisia ammatillisia tavoitteita Topparilla vielä on? Ainakaan jäähdyttelyn aika ei ole, päinvastoin. Toppari saa hoitaakseen toisenkin K-kaupan, kun noin vuoden päästä keväällä Kuopion Porttiin eli matkakeskukselle avataan uusi K-Supermarket.

– On todella mielenkiintoista päästä avaamaan sitä. Lähiajan tavoitteista monet liittyvät Porttiin.

Topparin puoliso Minna Kananen ehtii Porttiin ensin, kun Juhlapalvelu Remar avaa Portissa lounasravintolan jo ensi maanantaina.

Tulevaisuudessa Toppari toivoo myös voivansa tarjota yhä useammalle nuorelle mahdollisuuden edetä ja oppia kaupanalalla.

– Oma motivaatio syntyy siitä, kun näen ihmisten onnistuvan. Omastakin urasta on kiitettävä niitä ihmisiä, jotka näkivät nuoressa miehessä jotakin ja antoivat sopivan haastavia tehtäviä työuran varrella.

Yksi Citymarketin hyllyjen välistä oppia hakeva nuori mies on oma poika Peetu Toppari, joka on ollut perheyrityksen toiminnassa muutaman vuoden mukana.

Pohjois-Savosta Toppari ei haikaile pois. Kun joskus on aika jättää kauppa, on eläkepäivät tarkoitus viettää Savossa.

– Juuret ovat Etelä-Pohjanmaalla, mutta elämä on täällä. Savossa on hyvä elää ja yrittää, savolaisista huolimatta, Toppari nauraa ja lisää naurun seasta:

– Älä kirjoita tuota viimeistä lehteen.

Kuka?

Pasi Toppari

Kuopion K-Citymarket Päivärannan kauppias.

Syntynyt 29.1.1971.

Koulutukseltaan sähköasentaja. Kaupanalan opintoja työn ohessa, mm. yrittäjän ammattitutkinto.

Kotoisin Nurmosta Etelä-Pohjanmaalta, asuu Siilinjärven Kehvolla.

Uusioperheeseen kuuluvat 24-vuotias Peetu ja 4-vuotias Viljo, avopuoliso Minna Kananen sekä puolison tyttäret.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut