Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vetrea uudistaa neurologista kuntoutusta – tutkimusryhmään rekrytoidaan kuopiolaisia kuntoutujia

Vetrea on käynnistänyt pilottihankkeen, jonka kohteena on tehostettu teknologia-avusteinen kuntoutus aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Tavoitteena on selvittää aivoverenkiertohäiriön jälkeisen tehostetun kuntoutuksen vaikutukset kuntoutujien toimintakykyyn sekä niistä aiheutuviin kustannuksiin. Hanke toteutetaan 1.1.2021–31.5.2022 välisenä aikana yhteistyössä Kuopion kaupungin, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Fysiolinen kanssa.

Vetrean mukaan pilottihankkeessa selvitetään, voidaanko katkottoman kuntoutusprosessin ja tehostettujen kuntoutusmetodien avulla lisätä kuntoutujan toimintakykyä ja kuntoutusprosessin vaikuttavuutta. Kuntoutusta tehostetaan sekä muutaman viikon akuutin osastojakson, että kotiutumisen jälkeisen kuntoutuksen osalta. Kuntoutuksessa hyödynnetään mm. robotiikkaa, virtuaalisia menetelmiä, avokuntoutusryhmiä ja etävalmennusta.

Tutkimusryhmään rekrytoidaan 20 täysi-ikäistä kuopiolaista kuntoutujaa, jotka aloittavat kuntoutuksen pian sairaalahoitojakson jälkeen kuntoutustalo VetreaNeuronissa ja kotiutumisen jälkeen jatkavat muutaman kuukauden ajan kotiharjoittelua etävalmennuksen ja viikoittain järjestetyn avokuntoutusryhmän tukemana. Kahdenkymmenen hengen vertailuryhmä saa sen sijaan kuntoutusta tavanomaisen käytännön mukaan.

Vertailu- sekä tutkimusryhmän osallistujat rekrytoidaan syyskuuhun 2021 mennessä ja tutkimustulokset raportoidaan ja julkaistaan puolen vuoden seuranta-ajan päätyttyä maaliskuussa 2022.

– Teknologia-avusteinen kuntoutus tuo mahdollisuuden laajentaa kuntoutusta kaikille tarvitseville, ei pelkästään alueellisesti, vaan myös valtakunnallisesti. Näin myös mahdollisuus kustannussäästöihin kasvaa, mikäli uusi toimintamalli tuottaa perinteisiä menetelmiä parempia tuloksia, kertoo KYS Neurokeskuksen johtaja, ylilääkäri Pekka Jäkälä.