Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laivaliikenne jää talvitauolle – Savon järville tullut lisää jäätä

Laivaliikenne Saimaan syväväylällä jää talvitauolle. Viimeiset rahtialukset kulkevat Siilinjärveltä, Kuopiosta ja Varkaudesta Saimaan kanavaan niin, että ne ehtivät kanavasta läpi ensi viikon aikana.

Saimaan kanava suljetaan talveksi liikenteeltä. Alueen avattavilla silloilla tehdään laivaliikennekatkon aikana huoltoja.

Jos jääolosuhteet sallivat, Saimaan kanava avataan uudestaan liikenteelle maanantaina 22. maaliskuuta.

Laivaliikenteen talvitauko tarkoittaa sitä, että syväväylä pääsee jäätymään umpeen.

Kuopion seudun jääteitä ei ole pääosin vielä saatu tehtyä kestämään autolla ajoa, koska runsas lumen tulo on hidastanut urien jäätymistä. Esimerkiksi Vaajasalon jäätie ei ole vielä käytössä.

Paikallisia uria on silti aurattu jo yksityiskäyttöön.

Jäätä pääosin 20–30 senttiä

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan Pohjois-Savon järviltä on mitattu nyt 20–30 sentin jäänpaksuuksia. Mittaustulokset koskevat virallisia mittauspaikkoja.

Jäätilanne alueella on yleensä parhaimmillaan tammikuun lopusta maaliskuun alkuun.

Jäätilanne on parantunut merkittävästi tammikuun alusta. Jäänpaksuudet vaihtelevat kuitenkin edelleen sen mukaan, että virtapaikkoja on yhä sulina tai niiden jäät ovat heikkoja. Joillakin paikoilla jään päällä on myös vettä ja lunta niin, ettei jää ole päässyt paksunemaan.

Kyse on normaalista vaihtelusta, sillä jäät ovat usein järvillä epätasaisia.

Järvien pinnat korkealla

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan Kallaveden pinta jäi talveksi korkealle. Itkonniemen mittauspaikalla järven pinta on 21 senttiä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla.

Kuukauden aikana pinta on kuitenkin laskenut 12 senttiä.

Ely-keskus lopetti Kallaveden lisäjuoksutukset kaksi viikkoa sitten, joten juoksutusten aiheuttamia virtauksia ei tällä hetkellä ole.

Luontaisen pinnanlaskun ennakoidaan kuitenkin jatkuvan seuraavat kaksi kuukautta. Tarvittaessa ely-keskus aloittaa lisäjuoksutuksen uudestaan ennen lumien sulamista.

Myös Varkaudessa Haukivesi on 42 senttiä yli ajankohdan keskiarvon.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat hieman keskimääräistä korkeammalla, mutta Juojärvi on ajankohdan keskimääräisellä tasolla.

Säännöstelemättömät Pielavesi, Iisvesi ja Hankavesi on 20–30 senttiä ajankohdan keskimääräistä korkeammalla.

Suontee ja Konnevesi on 15 senttiä yli ajankohdan keskimääräisen tason.