Tutkimus: Lihavuudella on yhteys Alzheimerin tautiin

Arkistokuva. Akseli Muraja
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Lihavuus kuormittaa osaltaan aivoterveyttä ja voi siten edistää Alzheimerin taudin kehittymistä, osoittaa juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Sheffieldin yliopiston yhteistyönä toteuttama tutkimus. Sen sijaan henkilöillä, joilla on jo todettu Alzheimerin tauti, painon pysyminen normaalipainon ylärajalla voi auttaa säilyttämään aivorakenteita.

– Tulosten valossa lihavuus voi jo keski-iässä vaikuttaa haitallisesti myöhempään aivoterveyteen. Alzheimerin tautiin ja muihin muistisairauksiin johtavat aivomuutokset alkavat jo vuosia ennen taudin ilmenemistä, joten painonhallintaan kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa, toteaa tiedotteessa emeritaprofessori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimuksessa käytettiin kolmea magneettikuvantamisen menetelmää. Tutkimusaineistona oli aivojen magneettikuvia henkilöiltä, joista 47 sairasti lievää Alzheimerin tautia, 68:lla oli lievää kognitiivista heikentymistä ja 57 oli terveitä.

Alzheimerin tautia sairastaa arviolta yli 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Lukuisista tutkimuksista huolimatta tautiin ei ole löydetty parantavaa hoitoa, joten sairastumisen ehkäisyyn on tärkeää panostaa. Nyt julkaistu tutkimus valottaa lihavuutta yhtenä muistisairauksien riskitekijänä.

Tutkijat korostavat, etteivät tulokset osoita lihavuuden aiheuttavan Alzheimerin tautia. Lihavuus kuitenkin lisää aivojen kuormitusta ja voi sitä kautta myötävaikuttaa taudin kehittymiseen.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin The Journal of Alzheimer’s Disease Reports -lehdessä.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut