Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Kansalaisopiston liikuntakurssit siirtyvät kahdeksi viikoksi etäopetukseen: "Olemme syksystä asti valmistautuneet tähän"

Kuopion kaupungin sisäliikuntapaikat suljetaan lauantaista 30. tammikuuta lähtien kahdeksi viikoksi. Uusilla toimilla ja rajoituksella halutaan estää tartuntojen leviäminen ja suojella riskiryhmiin kuuluvia.

Kuopion kansalaisopistolle uusi linjaus merkitsee liikuntakurssien siirtymistä etäopetukseen 30.1.–12.2. väliselle ajalle. Mikäli etäopetus ei ole mahdollista jollain kurssilla, kyseinen liikuntakurssi keskeytetään edellä mainituksi ajaksi ja keskeytysaika huomioidaan kurssimaksulaskutuksessa.

Etäopetukseen siirtymisestä tiedotetaan opiskelijoita henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Kuopion kansalaisopiston rehtori Kirsi Turunen sanoo, että päätös koskee noin 3500 harrastajaa. Yhteensä kansalaisopistolla on noin 20 000 opiskelijaa.

– Valtaosa liikuntakursseista siirtyy etäopetukseen, toki on poikkeuksiakin. Esimerkiksi pienten lasten liikuntakursseja ei voi järjestää etänä, Turunen sanoo.

Etäopetukseen siirtyminen tapahtuu vaiheittain. Koska ryhmiä on paljon, kaikki etäopetus ei saada alkamaan vielä heti ensi viikosta.

Muut kuin liikuntakurssit jatkavat toimintaansa. Myös osa tanssikursseista on voinut jatkaa toimintaansa eri tiloissa.

– Tanssi on sellainen, että jos sitä ei katsota liikunnaksi, niin toimintaa on voinut jatkaa, jos tiloja on. Muilla kursseilla ryhmät ovat jo lähtökohtaisesti pieniä, joten kurssit voivat jatkua varmasti turvallisesti.

Rehtorin mukaan nyt valmistaudutaan myös siihen, että liikuntakurssien etäopetus jatkuu pidempään kuin kaksi viikkoa tai että muutkin kurssit joutuvat etäopetukseen.

– Odotamme niistä kaupungin yhtenäistä linjausta. Tai jos valtakunnallinen linjaus tulee, niin kaikki menee kiinni. Me olemme syksystä asti valmistauduttu siihen, että koko kevätlukukausi voidaan joutua järjestämään etänä, joten opettajia on koulutettu ja laitteita hankittu pitkin syksyä.

– Esimerkiksi kieltenopiskelussa on hyvät valmiudet etäopiskeluun. Sen sijaan kädentaidon kurssit ei ole niin luonteva etänä, Turunen pohtii.

Turunen sanoo, että Kuopion kaupungin päätös on ymmärrettävä tässä tautitilanteessa. Vaikka kansalaisopistossa ei ole ollut lainkaan koronatartuntoja tai -altistumisia, on hyvä varautua ennalta.

– Turvallisuus edellä kannattaa mennä ilman muuta. Tulevat viikot ovat tärkeitä sen suhteen, että mihin tautitilanne kääntyy. Kyllä sitä sitten myöhemmin ehtii opiskelemaan tämänkin edestä.

Hän myös arvioi, että etäopetus voi tuoda myös mahdollisuuksia. Näin kävi myös viime keväänä, kun korona sulki koko kansalaisopiston toiminnot.

– Viime keväänä etäopetukseen hypättiin aika lennosta, kun ei ehditty yhtään valmistautua. Silloin tuli paljon palautetta ikäihmisiltä, jotka kiittelivät järjestelyjä. He sanoivat, etteivät olisi uskoneet, että pystyvät etäopetukseen, mutta kevään myötä heidän digivalmius nousi huikean askeleen eteenpäin.

Kaavin, Rautavaaran ja Tuusniemen liikuntakurssit jatkuvat puolestaan normaaliin tapaan.

Tämä sama koskee myös Kuopion kansalaisopiston muita kevään kursseja.

Niiden toiminta jatkuu normaalisti turvavälit, vahva maskisuositus ja hygieniasuositukset huomioiden.

Juttua päivitetty 29.1. kello 18.06: Lisätty kansalaisopiston rehtorin kommentit.