Tutkimus: Joka kymmenes taiteilija on harkinnut koronaepidemian aikana alan vaihtoa – "Korona vei kaikki työmahdollisuudet"

Koronaepidemia on vienyt monilta taiteilijoilta mahdollisuuden töihin. Tutkimuksen mukaan joka kymmenes on harkinnut alan vaihtoa. Tomi Glad
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Monet taiteilijat ovat harkinneet tai vaihtaneet alaa koronaepidemian vuoksi. Asia käy ilmi Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen ja Taiteen edistämiskeskus Taiken tekemästä taiteen ja kulttuurin barometristä, jonka alustavia tuloksia julkaistiin tiistaina.

Barometriin vastasi 1 080 taiteilijaa. Heistä reilu kymmenesosa oli harkinnut tai vaihtanut ammattia koronasta johtuen. Useimmin ammatinvaihtoa olivat harkinneet tanssitaiteen alalla toimivat taiteilijat. Vastanneista tanssitaiteilijoista lähes joka kolmas (32 prosenttia) harkitsi alanvaihtoa.

Seuraavaksi eniten asiaa pohtivat sirkustaiteen (27 prosenttia vastanneista), näyttämötaiteen (22 prosenttia) ja musiikin (22 prosenttia) alalla toimivat taiteilijat.

– Taiteilijan elämä on raskasta jo muutenkin toimeentulon vuoksi. Korona vei minulta periaatteessa kaikki työmahdollisuudet. Joudun rakentamaan kaiken uudelleen, eräs barometriin vastannut taiteilija kirjoitti.

Tilanne on vaikea muuallakin. Esimerkiksi Musikcentrum Riksin mukaan Ruotsissa joka kolmas muusikko aikoo jättää alan koronatilanteen vuoksi.

Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta taiteilijoista kertoi koronan vaikuttaneen työskentelyynsä. Suurin osa vaikutuksista on ollut kielteisiä kuten töiden peruuntumista, siirtymistä tai vähenemistä, mikä puolestaan on aiheuttanut taloudellisia ongelmia. Koronaepidemia on vaikuttanut taiteilijoiden toimintaan myös siten, että esimerkiksi harjoitustiloja on sulkeutunut.

– Ensin (koronatilanne) lamautti luovuuden ja sitten vei sitä myöten mahdollisuuksia saada näyttelyaikoja sekä ostajia taiteelle, vastasi yksi tekijä taiteilijakyselyyn.

Eniten kyselyn perusteella korona vaikutti sirkustaiteen tekijöihin. Heistä 93 prosentti koki koronan muuttaneen työskentelymahdollisuuksia.

Kirjallisuuden edustajiin koronan vaikutukset kohdistuivat kyselyn mukaan keskimääräistä harvemmin: vain 68 prosenttia kirjailijoista kertoi epidemian vaikuttaneen työskentelyyn.

Sukupuolten välillä oli eroja. Naiset (79 prosenttia) vastasivat jonkin verran miehiä (69 prosenttia) useammin koronatilanteen vaikuttaneen taiteelliseen työskentelyyn. Sen sijaan muunsukupuolisista vastaajista puolestaan lähes kaikki (90 prosenttia) totesivat koronatilanteen vaikuttaneen taiteelliseen työskentelyyn.

Pieni osa vastaajista löysi korona-ajasta positiivisia vaikutuksia. Tällaisia ovat muun muassa digitaalisen työskentelyn haltuunotto.

Noin kymmenesosa kaikista taiteilijakyselyyn vastanneista taiteilijoista oli saanut kunnalta tukea koronavirustilanteesta johtuen.

Taiteen ja kulttuurin barometri seuraa vuosittain vaihtuvalla teemalla taiteilijoidentoimintaedellytyksiä sekä tarkastelee ja tuo esiin taiteen kentän toimijoiden näkemyksiä ajankohtaisiin kysymyksiin ja ilmiöihin. Vuoden 2020 barometrin teemana on Taiteilijat ja taiteellinen työ kunnissa, ja kysely kohdistettiin taiteilijoiden lisäksi kuntien kulttuurivastaaville. Molemmissa kyselyissä oli erilliset osiot liittyen koronapandemiaan.

Barometriraportti julkaistaan kokonaisuudessaan huhtikuun 15. päivänä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut