Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi kaksi huomautusta Sonkajärven lukion koulutuksesta vastaaville toimijoille

Aluehallitoviraston mukaan lukion menettelyt vaaransivat lukiokoulutukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä opiskelijoiden yhdenvertaisia edellytyksiä suorittaa menestyksellisesti lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto. Marko Happo

Kaisu Lötjönen

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut kaksi huomautusta Sonkajärven lukion koulutuksenjärjestäjille. Huomautukset liittyvät valtioneuvoston tuntijakoasetuksen vastaisiin opetusjärjestelyihin sekä julkisuus- ja hallintolain vastaiseen viranomaistoimintaan.

Aluehallintovirasto huomautti Sonkajärven kunnan sivistyslautakuntaa, sivistystoimen esimiestä ja lukion rehtoria lukiolain ja -asetuksen vastaisesta menettelystä. Kunta järjesti lukiokoulutustaan niin, että se poikkesi valtioneuvoston lukioille säätämästä tuntijaosta normien sallimien edellytysten vastaisesti. Tämä vaaransi lukiokoulutukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä opiskelijoiden yhdenvertaisia edellytyksiä suorittaa menestyksellisesti lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto.

Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto huomautti Sonkajärven kunnan sivistyslautakuntaa, sivistystoimen esimiestä ja lukion rehtoria siitä, että he eivät ole noudattaneet lukion opetusjärjestelyiden kuvauksissa julkisuus- ja hallintolaista ilmenevää viranomaisen toiminnan läpinäkyvyyden ja avoimuuden vaatimusta. Sonkajärven lukion osalta ei ole selkeästi kerrottu, miten valtioneuvoston asetuksen oppiaineittain määräämä tuntijako ja opetussuunnitelman perusteissa mainittu itsenäinen opiskelu toteutetaan.

Sonkajärven lukiossa on vähennetty lähiopetusta valtakunnallisista pakollisista ja syventävistä kursseista vuodesta 2014 lähtien siten, että noin 30–40 prosentissa vuosittain järjestetyissä lukion kursseissa opetusta ei ole annettu täysimääräisinä. Termiä "itsenäisesti suoritettu kurssi tai sen osa" on aluehallintoviranomaisen mukaan Sonkajärven lukiossa käytetty osittain virheellisesti poiketen opetussuunnitelman tarkoittamasta merkityksestä: opiskelijoilta on edellytetty tai on oletettu, että he kompensoivat itsenäisesti opiskellen ne sisältöalueet, joita vajaaksi jääneen opetuksen vuoksi ei ole ehditty käymään lähiopetuksessa läpi.

Opiskelija ei ole ollut välttämättä edes tietoinen, että joitain pakollisten tai syventävien kurssien sisältöalueita jää joko kokonaan tai osittain käsittelemättä ja että häneltä edellytetään näiden tarkentamattomien ja julkilausumattomien kurssien tai niiden osien itsenäistä opiskelua.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kun lapsi sairastuu, Lasten Pihlajalinna hoitaa

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut