Savon Sanomien mobiililukeminen monipuolistuu – reaaliaikainen uutisvirta uuteen sovellukseen

Savon Sanomien lukeminen mobiilisti uudistuu.

Kymmenkunta vuotta käytössä ollut, sovelluskaupoista tuttu Savon Sanomat -sovellus keskittyy jatkossa näköislehden lukemiseen. Reaaliaikainen uutisvirta on puolestaan seurattavissa uudella, verkkosivustoon pohjautuvalla uutissovelluksella.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa savonsanomat.fi/asenna.

Savon Sanomien digipäällikön Jussi Murtasaaren mukaan muutos mahdollistaa aiempaa huomattavasti monipuolisemman lukijoiden palvelun.

– Uutissovelluksessa toimivat verokoneen, vaalikoneen ja jääkiekko-otteluiden tulospalveluiden kaltaiset toiminnot. Lisäksi ulkoasu ja käytettävyys kohenevat selvästi, hän kertoo.

Teknisesti ottaen uusi uutissovellus on savonsanomat.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista eikä sitä tarvitse koskaan päivittää.

Lukukokemus on kaikilla laitteilla sama.

Timo Häkkinen

Niin sanotuksi PWA:ksi ( progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina rajusti.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista, hän jatkaa.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Savon Sanomien verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan malliin selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että uutisia voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

Savon Sanomien verkkosisällöillä on tänä päivänä noin 153 000 lukijaa. Tästä joukosta noin 60 prosenttia käyttää lukemiseen mobiililaitteita.

Digipäällikkö Murtasaaren mukaan verkkopalvelua kehitetään tällä hetkellä voimakkaasti mobiilikäytettävyys edellä.

– Suuntaus on sama kaikilla Suomen medioilla. Sitä tehdään, mille on kysyntää, ja mobiilin osuus on ollut jatkuvassa kasvussa, hän kertoo.

Savon Sanomien verkkopalvelu täytti joulukuussa internet-ajalle kunniotettavat 22 vuotta. Palvelu on kokenut historiassaan useita suuruudistuksia, viimeisimmän niistä viime syksynä.

PWA-ominaisuuksien käyttöönotto luo Timo Häkkisen mukaan tasa-arvoa mobiili- ja tietokonekäyttäjien välille.

– Jatkossa lukukokemus on kaikilla laitteilla sama. Tämä on paitsi kehittäjän näkökulmasta järkevää, myös lukijalle oikein, hän sanoo.

PWA

Hakukonejätin luoma termi

PWA on lyhenne sanoista progressive web application eli progressiivinen web-sovellus. Se tarkoittaa verkkosivujen varustamista mobiilisovellusta muistuttavilla ominaisuuksilla.

Termin lanseerasi Google vuonna 2015. Tämän jälkeen PWA-sivut alkoivat yleistyä vauhdilla.

PWA-sivustojen etuja verrattuna ladattaviin sovelluksiin ovat muun muassa laaja toimivuus eri laitteilla sekä nopeus.

PWA-sivut toimivat useimmilla selaimilla ja käyttöjärjestelmillä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut