Suomen elokuva-ala pitää elokuvateattereiden rajoituksia perusteettomina – "Emme vastusta rajoituksia, vaan vastustamme turhia ja tehottomia rajoituksia"

Elokuva-ala vaatii muutoksia koronarajoituksiin. Aake Roininen
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Suomen elokuva-alan keskusjärjestö Suomen Filmikamari sekä yli sata elokuva-alan yritystä ja yhteisöä ympäri maata vaativat muutoksia elokuvateattereiden koronarajoituksiin. He pitävät yleisötilaisuuksien rajoituksia elokuvateattereiden osalta lainvastaisina, sillä "ne eivät täytä välttämättömyyden, suhteellisuuden ja tarkkarajaisuuden vaatimusta".

Kaikille aluehallintovirastoille lähetetyssä kirjelmässä vaaditaan, että koronarajoituksia muutettaisiin niin, että ne sallivat elokuvateattereiden toiminnan turvallisella tavalla.

– Elokuva-ala eivät halua missään nimessä vaarantaa yleisön turvallisuutta. Yleisön turvallisuus on ollut elokuvateattereiden ykkösprioriteetti koko koronakriisin ajan. Emme vastusta rajoituksia, vastustamme turhia ja tehottomia rajoituksia. Siksi esitämmekin aluehallintovirastoille elokuvateattereiden olosuhteet huomioivan rajoitusmallin, toteaa elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola tiedotteessa.

Kirjelmän mukaan päätökset rajoittavat elokuvateattereiden elinkeinovapautta tavalla, jolle ei ole perusteita. Rajoituksen kohdistuvat perusteettomasti myös sananvapauteen ja sivistyksellisiin oikeuksiin.

Filmikamarin tietojen mukaan Suomen elokuvateattereissa ei ole tapahtunut yhtään jäljitettyä tartuntaketjua.

Filmikamari on tehnyt oman esityksen aluehallintovirastoille, miten elokuvanäytökset voidaan järjestää turvallisesti. Esitys seuraa niitä toimia, joilla suomalaiset elokuvateatterit ovat järjestäneet turvallisesti näytöksiä koronapandemian ajan yli 1,6 miljoonalle katsojalle.

– Elokuvissakäynti on Suomen suosituin kulttuuriharrastus ja järkevillä rajoituksilla elokuvateatterit pystyvät turvallisesti tarjoamaan taidetta ja viihdettä suomalaisille, elokuvalevittäjien puheenjohtaja Katarina Nyman toteaa tiedotteessa.

– Rajoitukset eivät vaikeuta vain elokuvateattereiden toimintaa, vaan niiden seuraukset kohdistuvat koko elokuva-alaan, tuottajiin, levittäjiin, näyttelijöihin, kuvaajiin, leikkaajiin, ohjaajiin, kaikkiin niihin ammattilaisiin, jotka elävät elokuvasta.

Esimerkiksi Kuopiossa Finnkino Scalaan ja Kino Kuvakukkoon otetaan tällä hetkellä kerrallaan enintään 20 katsojaa esitystä kohti.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut