Palkittu konkarimuusikko sävelsi Korona-valssin tuomaan iloa ja lohtua – nuotti jaossa halukkaille

Harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen sävelsi teoksen, joka on jaossa kaikille halukkaille. Risto Aalto
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen, 91, on säveltänyt Korona-valssin, jonka tarkoitus on "tuoda iloa ja lohdutusta murheeseen". Ahvenaisen mukaan sävellys on tehty lohduttamaan erityisesti musiikin harrastajia, jotka eivät pandemian vuoksi ole päässeet esiintymään tai harjoittelemaan yhdessä.

– Minulta peruttiin viime vuonna noin 70 esiintymistä Suomessa ja Ruotsissa, ja tämäkin vuosi näyttää aika hiljaiselta, Ahvenainen kertoo.

Kuopiolaislähtöinen Ahvenainen kertoo, että koronasta huolimatta hän ei ole jäänyt lepäilemään. Uusia sovituksia ja sävellyksiä on syntynyt, ja muusikko harjoittelee päivittäin, jotta laaja ohjelmisto on valmiina, kun esiintymiset on taas sallittuja.

Korona-valssi syntyi, kun Ahvenainen huomasi päässään liikkuvan miellyttävän melodian.

–  Toivo Kärki sanoi aikoinaan, että sellainen melodia, joka ei soi päässä tehdessä, ei soi missään muuallakaan. Tämä soi päässäni edelleen.

" Toivo Kärki sanoi aikoinaan, että sellainen melodia, joka ei soi päässä tehdessä, ei soi missään muuallakaan. Tämä soi päässäni edelleen", kertoo Veikko Ahvenainen. RISTO AALTO

Korona-valssin nuotin saa tilattu Ahvenaiselta veikko.ahvenainen@nic.fi-sähköpostiosoitteesta. Teoksesta on olemassa sovitus myös jousiorkesterille.

– Kappaleen ensimmäinen osa on mollissa, mutta toinen on duurissa. Se antaa iloa ja uskoa tulevaisuuteen. Yhdessä mennään eteenpäin.

Harmonikansoittajana pääosin itseoppinut Ahvenainen aloitti uransa jo 1950-luvulla. Ahvenainen on palkittu Pro Finlandia -palkinnolla vuonna 2010, ja viime syksynä Kansainvälinen harmonikkaliitto Confédération Internationale des Accordionistés palkitsi hänet Merit Award 2020 -tunnustuksella.

– Lämmittäähän se, kun maailmalla huomioidaan tekemään työtä harmonikkamusiikin hyväksi. Onhan tässä noin 5 000 soolokonserttia tullut soitettua uran aikana.

Kuopioon suunnitellaan myös Veikko Ahvenaisen muistoteosta. Kuopion kaupunginhallitus päätti maanantaina, että se osallistuu muistoteoksen toteutukseen Mäntykampukselle maksamalla teoksen asennuskustannukset 1500 euroa kaupunginhallituksen käyttövarausmäärärahoista. Teos on tarkoitus toteuttaa noin kuuden neliömetrin kokoisena puuveistoksena.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut