Tapahtumateollisuus: Koko vuoden tapahtumat vaarassa ilman nopeita tukitoimia – "Ala ei pysty toimimaan ilman tulevaisuuden näkymiä"

Kuopiorock kesällä 2019, kun Ville Valo & Agents houkutteli kentän täyteen kuulijoita. Marko Happo
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Tapahtumateollisuuden kriisi on kärjistymässä. Lähes kolmen sadan tapahtuma-alan yrityksen liiketoiminta on uhattuna välittömästi ja jopa 2 300 yrityksessä toimintaedellytykset ovat vaarassa päättyä seuraavan puolen vuoden aikana.

Asia selviää Tapahtumateollisuus ry:n jäsenyrityksilleen viime viikolla teettämässä tutkimuksessa.

Pitkä piina

Alan viimeisin, yli kaksi kuukautta jatkunut tapahtumien sulku sekä tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus uhkaavat nyt useiden kuluvan vuoden tapahtumien toteutumista ja koko toimialan tulevaisuutta Suomessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) nosti viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa esille tapahtumien takuutuen. Mikäli tapahtuma jouduttaisiin peruuttamaan koronaepidemiarajoitusten vuoksi, tappioita voitaisiin korvata takuilla.

Tapahtumateollisuus on aikaisemminkin esittänyt vastaavanlaista takuuta. Yhdistyksen teettämän kyselyn mukaan 75 prosenttia alan yrityksistä katsoo, että tapahtumien takuutuki vahvistaisi toimintaedellytyksiä jossain määrin tai merkittävästi.

Suuria ja pitkäkestoisia vaurioita

Toimenpiteillä on järjestön mukaan kiire, sillä päätösten viivästyessä alan koko loppuvuosi on vaarassa. Useat festivaalit, konsertit, urheilutapahtumat sekä messut ja kongressit ovat lähiviikkoina lopullisten päätösten edessä sen osalta, onko järjestämiseen liittyvää taloudellista riskiä mahdollista nykytilanteessa kantaa.

– Ala ei pysty toimimaan ilman tulevaisuuden näkymää. Enää ei puhuta siitä kaatuvatko alamme yritykset, vaan siitä kuinka suuria ja pitkäkestoisia vaurioita joudumme korjaamaan, sanoo Tapahtumateollisuuden johtaja Kati Kuusisto.

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä ja toimialan kokonaisarvo ennen koronaa oli 2 350 miljoonaa euroa. Ala työllistää yhteensä lähes 200 000 ihmistä. Alan yrityksistä 80 prosenttia on pieniä suomalaisia yrityksiä.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut