Sakari Alhopuron säätiöltä miljoonarahoitus suomalaiseen rokotetutkimukseen ja nenäsumuterokotteen kehitykseen

Kaisu Lötjönen

Professori Kalle Sakselan tutkimusryhmä on saanut rokotetutkimukseensa miljoona euroa Sakari Alhopuron säätiöltä.

Sakari Alhopuron säätiön hallituksen päättämä summa suunnataan koronavirukseen liittyvään virologiseen perustutkimukseen.

– Säätiö pitää suomalaista rokotetutkimusta erittäin tärkeänä pandemian taltuttamiseksi. Pidemmän aikavälin tavoitteena on turvata Suomessa tehtävän tutkimuksen jatkuminen. Tuleviin pandemioihin varautuminen edellyttää alan korkeatasoista osaamista, jota lahjoituksellamme haluamme tukea, säätiön perustaja, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo tiedotteessa.

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan mukaan Sakari Alhopuron säätiön tekemä lahjoitus parantaa ratkaisevasti tutkimustyön edellytyksiä – nyt ja tulevaisuudessa.

Alustavien tulosten perusteella Sakselan tutkimusryhmän kehittämä nenäsumuterokote antaa merkittävästi tehokkaamman suojan virusta vastaan kuin lihakseen pistettävät rokotteet. Rokote on myös nopeasti räätälöitävissä viruksen muuttuessa, mikä mahdollistaa kilpajuoksun kärjessä pysymisen.

– Ensisijainen tavoitteemme on kehittää mahdollisimman hyvä rokote koronavirusta vastaan. Laajempana tavoitteena on parantaa Suomen kykyä varautua tuleviin pandemioihin ja elvyttää teollista rokotevalmistusta Suomessa, Saksela sanoo.

Saksela on kehittänyt yhdessä kuopiolaisen akatemiaprofessorien Seppo Ylä-Herttualan ja Kari Alatalon kanssa nenään annettavaa koronavirusrokotetta viime keväästä lähtien. Sen valmistuksessa hyödynnetään geeninsiirtoteknologiaa, jota on kehitelty alunperin syöpärokotteita varten. Nyt saatu miljoonan euron rahoitus ei ole kuitenkaan suunnattu Itä-Suomen yliopistolle.

Saksela painottaa, että kaiken perustana on yliopistoissa tehtävä korkeatasoinen tutkimus.

– Sakari Alhopuron säätiön tekemä lahjoitus parantaa ratkaisevasti toimintamme edellytyksiä. Se mahdollistaa Helsingin yliopiston rokotetutkimustiimin laajentamisen ja turvaa pitkäjänteisen toiminnan. Tämä on monella tapaa aivan mahtava uutinen, Saksela sanoo.

Ylä-Herttuala on aiemmin arvioinut, että myyntiluvan saadessaan hänen perustamansa FinVector-yhtiö Kuopiossa pystyisi valmistamaan kolmessa viikossa 200 000–500 000 rokoteannosta, annoksen koosta riippuen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut