Itä-Suomen yliopisto on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen: yhdysvaltalaisella Louise Hillillä oli kytkös Kuopioon

Louise Hill teki pitkän uran puhetaidon opettajana ja kartutti eläkkeelle jäätyään omaisuutta sijoittamalla.
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Itä-Suomen yliopisto on saanut Yhdysvalloista merkittävän testamenttilahjoituksen. Noin miljoonan Yhdysvaltain dollarin lahjoitus muodostaa peruspääoman Ida Kokkosen ja Walter William Hillin rahastolle, josta myönnettävillä apurahoilla tuetaan keskittymistä päätoimiseen opiskeluun. Lahjoitus perustuu Walter Hillin puolison, Louise M. Hillin testamenttiin.

Louise Hillin veljentytär Rowena Monez arvelee yliopiston tiedotteessa, että auttamisen halu kumpusi Hillin omista kokemuksista.

Louise Hill sai aikanaan omat opintonsa käyntiin tätinsä tuella, mutta joutui myöhemmin kustantamaan opettajan tutkintonsa työnteolla.

– Ne olivat hänelle rankkoja vuosia, ja se varmaan motivoi auttamaan opiskelijoita, joilla on talous tiukalla.

Louise Hill teki pitkän uran puhetaidon opettajana ja kartutti eläkkeelle jäätyään omaisuutta sijoittamalla. Kuollessaan vuonna 2019 Louise Hill oli 97-vuotias.

Hänen puolisonsa Walter Hill kuoli jo vuonna 1992, 80-vuotiaana. Monez muistaa heidät tiiviinä pariskuntana, joka matkusti paljon ja seurasi aktiivisesti maailman tapahtumia.

Walter Hill syntyi myös USA:ssa, mutta hänen vanhemmillaan Ida Kokkosella ja William Hillillä, alkujaan Palomäellä, oli juuret Kuopion ja Porin seuduilla.

– Walter oli kielellisesti ja taiteellisesti lahjakas ja suoritti yliopistotutkinnon teollisessa suunnittelussa. Hän puhui myös suomea ja oli erittäin kiinnostunut Suomen kulttuurista ja yhteiskunnasta. Hän työskenteli USA:n hallinnon palveluksessa eri tehtävissä ja oli myös lyhyellä Helsingin komennuksella vuonna 1945, Monez kertoo.

Monezin mukaan Walter Hillin toiveena oli tehdä lahjoitus Suomeen äidin muistoksi.

– Isän muistoksi tehtiin lahjoitus Minnesotan yliopistoon. Louisella ja Walterilla ei ollut lapsia, joten he halusivat omaisuudellaan tukea useiden oppilaitosten opiskelijoita. Tästä he päättivät yhdessä Walterin vielä eläessä.

Apuraha voidaan myöntää lukukaudeksi tai vuodeksi, ja apurahansaajien valinnassa otetaan huomioon heidän taloudellinen tilanteensa, opintomenestys ja yhteiskunnallinen aktiivisuus.

Apurahansaajat valitsee rahaston toimikunta. Apuraha on tarkoitettu opintojen loppuun saattamiseen, joten hakijan tutkinnosta saa puuttua enintään 60 opintopisteen verran opintoja.

Apurahahaku ensi lukuvuodelle on avoinna, ja sen suuruus on 300 euroa kuukaudessa. Apuraha voidaan myöntää ajalle 1.9.2021–31.5.2022.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut