Autoista viety useita kymmeniä katalysaattoreita Savossa

Autoista irrotellaan nyt katalysaattoreita. Niitä on välillä löytynyt autokuormittain varkaiden kyydistä. Katja Luoma

Asta Tenhunen

Itä-Suomen poliisille on ilmoitettu Pohjois-Savosta ja Pieksämäen seudulta varkauksia, joissa on viety yhteensä 69 katalysaattoria syys- ja helmikuun välillä.

Autoista on viety katalysaattorit irrottamalla ne kulmahiomakoneella tai esimerkiksi sähkösahalla yön aikana, kun auto on pysäköitynä jonnekin ulos. Tällaisia tapauksia on ilmoitettu poliisille 29.

Lisäksi 40 katalysaattoreista on varastettu kierrätyslaitoksista tai korjaamoista Kuopiosta ja Vesannolta.

Vaikka katalysaattorivarkauksia on ollut erittäin paljon, poliisi ei ole kertonut niistä aiemmin julki Pohjois-Savon alueella.

Katalysaattoreita on varastettu syys–helmikuun aikana viidestä autosta Pieksämäellä, yhdeksästä autosta Kuopiossa, yhdestä Kiuruvedellä, kuudesta Varkaudessa, neljästä Iisalmessa, yhdestä Suonenjoella, kahdesta Juvalla ja yhdestä Vesannolla.

Esimerkiksi Kuopiossa katalysaattoreita oli irroteltu autoista Lohkaretiellä, Hiihtäjäntiellä, Luistelijantiellä ja Saarijärventiellä.

Lisäksi varas tai varkaat murtautuivat katalysaattorivarkaisiin korjaamoihin tai vastaaviin paikkoihin Kuopiossa marraskuussa ja Vesannolla joulukuussa.

Katalysaattorivarkaudet ovat talven aikana kasvaneet paljon koko Suomessa. Varkaat vievät katalysaattoreita, koska niissä on rodiumia, platinaa ja palladiumia. Niiden jälleenmyyntiarvo on noussut.

Varkaiden epäillään myyvän varastettuja katalysaattoreita joihinkin romuliikkeisiin Suomessa, mutta myös etenkin Baltian maihin ja Saksaan.

Katalysaattorin irrottaminen kiireellä yöllä aiheuttaa usein autoihin kalliit vahingot. Toisaalta teko voi näkyä ja kuulua sivullisille.

Havaintoja katalysaattorivarkaista voi ilmoittaa poliisille sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjepuhelimeen 0295 415 232.

Vastaava varkausaalto on havaittu myös esimerkiksi Joensuun seudulla. Katalysaattorivarkauksia on ollut runsaasti myös Tampereen seudulla ja pääkaupunkiseudulla.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut