Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Isot taistelut on taisteltu hetkeksi Joroisissa

Joskus on tuntunut, että valtuutetut arvelevat Joroisten kunnan vaakunassa sarvet tanassa tuijottavan härän velvoittavan heitä. Sarvea on isketty vastapuoleen monta valtuustokautta. Valtuutetut kyllä vakuuttavat, etteivät torat ole siirtyneet valtuustosalin ulkopuolelle, sillä Joroisissakin asiat riitelevät mutta eivät ihmiset. Tiedä häntä.

Politiikan penkkiurheilijalle Joroisten valtuustot ovat olleet herkullista tositv:tä. Paitsi muutamat viimeiset kerrat. Hoh-hoijaa ja haukotus.

Jos joku joroislainen empii ehdokkaaksi asettumista kunnanvaltuuston riitaisan maineen vuoksi, pelko taitaa olla turha. Isot taistelut ovat hetkeksi taisteltuna.

Joroinen on nyt Pohjois-Savossa.

Keskustelu kunnan yhteistyön suunnasta pisti Joroisten poliittisen pakan sekaisin.

Varkauden ja Pohjois-Savon suuntaa lähti määrätietoisesti ajamaan sitoutumattomien ryhmä, josta kasvoi merkittävä vastavoima keskustalle. Etelä-Savo ja silloinen Juvan alueen JJR-yhteistyö oli keskustalaisten ja sen kumppanin kristillisdemokraattien missiona. Kokoomus, demarit ja vasemmisto peesasivat välillä rohkeasti ja välillä varovaisesti sitoutumattomia.

Kun asioita lähestyttiin usein varsin tunnepitoisesti, äänestysten tulosta oli hyvin vaikea ennakoida. Vuonna 2005 JJR voitti Varkauden yhden äänen enemmistöllä.

Vuoden 2008 kuntavaaleissa sitoutumattomat sai kymmenen valtuustopaikkaa, seuraavissa kahdeksan ja viimeksi kuusi. Kevään 2021 kuntavaaleissa sitoutumattomien ehdokaslistaa ei enää ole. Homma on hoidettu eikä tilausta enää ole.

Sitoutumattomien nykyisistä valtuutetuista vain Mari Huupponen on enää ehdolla ja nyt kokoomuksen listalla.

Kevään vaalien suurin jännitys taitaa olla, saako keskusta enemmistön valtuustosta. Paikkoja on jaossa nykyistä vähemmän, kun valtuusto pienenee kunnan asukasluvun laskun seurauksena 21 valtuutettuun.

Keskustan viime vaalien ääniharavan Kimmo Ihalaisen vanavedessä ehdokkaiksi on asettumassa suurin osa muistakin nykyisistä valtuutetuista ja uusiakin nimiä on listoille saatu. Menetyksiä tulee myös keskustalle, kun Ihalaisen jälkeen eniten viime vaaleissa ääniä saaneet Sabine Taskinen, Ari-Pekka Isoniemi ja Juha Rytkönen jäävät pois.

Demarit ovat selvästi päättäneet pistää kampoihin. Uusina ehdokkaina on sellaisia tunnettuja nimiä kuin Varkauden Teatterin johtaja Kari Suhonen, Varkauden ratsastuskeskuksen yrittäjä Satu Haukka ja kirjailija Sari Järn. Mutta on ryhmällä puolustettavaakin: pois jää viime vaalien äänikuningatar Sari Juutilainen, kuvansilaisten äänitorvi Maija-Riitta Kansanoja ja pitkäaikainen vaikuttaja, edesmennyt Antero Jaakkola.

Jopa keskustan Ihalainen on ollut huolissaan, mikä on uudessa valtuustossa pienten ryhmien kohtalo. Yhden valtuutetun ryhmiä valtuustossa on nyt kolme: perussuomalaiset, kd ja kokoomus.

Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen on pian entinen kunnanjohtaja, koska hän siirtyy luotsaamaan Varkautta. Oireellistako? Ei, sanoo Hänninen, joka ei näe syitä, miksi Joroisten itsenäisyys olisi uhattuna.

Kunnan talous on vähintäänkin kohtuullisessa kunnossa, kunnan palvelut ovat hyvät ja kustannustehokkaasti tuotettu, yhteistyö sujuu Varkauden suuntaan ja Pohjois-Savo antaa uudenlaisia mahdollisuuksia kehitykselle, luonnehtii Hänninen.

Mutta jos Varkauteen liittymisestä aletaan jossain vaiheessa tosissaan puhua, härät puskevat taas.