Savon Sanomilla loistovuosi: lukuisten palkintojen lisäksi lehden tilaajamäärä ponkaisi nousuun

Päätoimittaja Seppo Rönkkö iloitsee tilaajakasvusta. Taustan näytössä pyörii analytiikkaa, jolla toimitus seuraa verkon kävijämääriä. Aake Roininen
Jukka-Pekka Räsänen

Jukka-Pekka Räsänen

Savon Sanomien kokonaistilaajamäärä kasvoi viime vuonna 5,4 prosenttia nousten samalla yli 58 500 tilaajan. MediaAuditFinland tilastoi sanoma- ja aikakauslehtien tilaajamäärät vuosittain. Savon Sanomat kuuluu harvojen tilaajamääräänsä kasvattaneiden joukkoon.

– Viime vuosi antoi meille kovastikin aihetta iloon ja tilaajamäärän kasvu on ikään kuin kirsikka siihen kakkuun. Savon Sanomillehan tuli viime vuonna useita palkintoja, sekä kansallisia että kansainvälisiä, Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö iloitsee.

Lehden ulkoasu palkittiin Pohjoismaiden ja Baltian Best of News Design Scandinavia 2020 -kilpailussa elokuussa. Lokakuussa kansainvälisessä European Newspaper Awards -kilpailussa Savon Sanomat palkittiin niin sivuistaan, kuvistaan kuin infografiikastaankin. Lisäksi Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi lehden kulttuurituottaja Iikka Taavitsaisen Pohjois-Savon Taidepalkinnolla.

– Koko porukalla olemme tehneet määrätietoista tuotekehitystyötä, Rönkkö kiittelee.

Tilaajamäärät ovat kasvaneet erityisesti digitilauksissa. Kun vuonna 2016 Savon Sanomilla oli reilu 11 000 digitilaajaa, on määrä kasvanut nyt jo lähes 36 000:een. Iso osa digitilaajista tilaa verkon lukuoikeuden ohella myös painettua lehteä.

– Kyllähän se niin on, että digi siivittää Savon Sanomien tilaajamäärän kasvuun, Rönkkö toteaa.

Savon Sanomat seuraa aktiivisesti lukijoiden toiveita lehden sisällöstä. Viime vuonna lehdessä toteutettiin lukijatutkimus.

– Taustalla on se, että haluamme kuunnella herkällä korvalla lukijoiden ajatuksia ja odotuksia. Toisaalta päivittäin ja reaaliaikaisesti seuraamme myös verkon analytiikkaa. Eli taustalla on pidempiaikainen sekä reaaliaikainen seuranta, Rönkkö selvittää.

Kulunut koronavuosi on lisännyt entisestään ihmisten tiedonjanoa.

– Koronavuosi on vaikuttanut siten, että sisältöihin on tullut koronasta uutta kysyntää, jota ei reilu vuosi sitten ollut olemassakaan.

– Kun katsoo tämän aamun (keskiviikon) tilaajien luetuimpia juttuja verkkosivuillamme, niin suosituin on korona, mutta toinen, kolmas, neljäs, viides ja kuudes ovat muita aiheita. Seitsemänneksi luetuin on sitten taas koronaa. Eli korona selittää osan kasvusta, mutta toisaalta täytyy muistaa, että meidän tyyppisemme lehti ponnistaa paikallisista ja maakunnallisista jutuista ja uutisista. Se on se vahva pohja ja keihäänkärki, Rönkkö painottaa.

Paikallisten puheenaiheiden ohella Savon Sanomat panostaa vahvasti myös valtakunnalliseen ja globaaliin tarjontaan. Tänä vuonna lehden sivuilta on voinut lukea myös arvostettujen New York Timesin ja Frankfurter Allgemeine Zeitungin artikkeleita.

– Meillä on jatkuvasti meneillään kehitysprojekteja. Tällä hetkellä isoin niistä on hanke, jossa on mukana mediatalo Keskisuomalainen ja sanomalehti Karjalainen eli yli 70 lehteä. Siinä uudistetaan verkon ja printin ulkoasua, ja uudistuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 alkupuolella. Lukijoiden odotuksiin vastaaminen edellyttää jatkuvaa kehitystyötä.

Digin kasvusta huolimatta paperilehtikään ei ole painumassa unholaan.

– Kyllä painetulla lehdellä on merkitystä ja uudistuksessakin tätä tehdään digi ja printti käsikädessä, Rönkkö alleviivaa.

Tilaajamäärät

Jo lähes 60 000 tilaajaa

Savon Sanomien kokonaistilaajamäärä oli viime vuonna 58 516.

Kasvua edellisvuoteen oli 5,4 prosenttia.

Digitilaajia oli kaikkiaan 35 941, joista iso osa tilasi myös paperilehteä.

MediaAuditFinland Oy:n tekemät levikintarkastukset kertovat tilattavien ja irtonumeroina myytävien lehtien sekä jäsen- ja asiakaslehtien keskimääräisen levikin tai tilaajamäärän tarkastuskauden aikana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut